Oglasi

Pele: Neymar je 'obični nogometaš'

Najbolji nogometaš svih vremena smatra kako je mladi Brazilac 'ovisan o slobodnim udarcima'.
Pele kazao kako Neymaru nedostaje iskustva sa odbranom svjetske klaseEPA

Brazil polaže previše nada na Neymara, ali je 21-godišnji nogometaš "samo običan igrač" kada igra za reprezentaciju, smatra Pele.

Neymar, igrač Santosa u kojem je Pele proveo skoro cijelu svoju karijeru, po mnogima je najbolji nogometaš koji se pojavio u Brazilu u proteklih nekoliko godina i od njega se očekuje da predvodi napad „Karioka“ 2014. godine na Svjetskom prvenstvu na domaćem terenu.

No, kritičari smatraju kako mu nedostaje iskustva protiv odbrane svjetske klase i kako treba ostati na nogama prilikom duela, a ne stalno pokušavati slobodne udarce.

„Prisutno je mnogo pouzdanja u Neymara, ali je on samo obični igrač kada nastupa za Brazil. Sve je zasnovano na njemu, no on je nogometaš bez međunarodnog iskustva“, kazao je jedan od najboljih nogometaša svih vremena Pele za list Estado de Sao Paulo.

„On je odličan igrač, ali nema inostranog iskustva, Svako misli kako on može riješiti sve probleme brazilske reprezentacije, ali nije spreman za takav teret“, smatra trogodišnji svjetski prvak.

Puno uloga

Uz 11 sponzorskih ugovora, postoji strah kako Neymaru pažnju privlače aktivnosti mimo terena.

„On ne igra vani, evropski nogomet je drugačiji. U Santosu, kažu kako je najbolji igrač svijeta, no njega više brinu nastupi u medijima, a ne oni za tim“, kazao je Pele.

„Postao je ovisan o slobodnim udarcima. Igra je dosta čvršća u Engleskoj, Italiji, Njemačkoj. Sudije češće puštaju da se igra nastavi.“

Neymar je prikazao razočaravajuću igru u dresu nacionalnog tima kada je Brazil igrao protiv Engleske ovog mjeseca, a i njegovi nastupi za Santos su u posljednje vrijeme postali loši.

Ovaj 21-godišnjak je dobio peti crveni karton u svojoj karijeri prošlog vikenda kada je njegov tim poražen od Ponte Prete.

Pele smatra kako Neymar pokušava igrati previše uloga kada igra za klub.

„On izvodi sve slobodne udarce, penale, kornere, a svaki put kada izvodi slobodan udarac znači da je van igre jednu minutu. Provodi previše vremena van područja gdje se razvija akcija, on treba biti na ivici šesnaesterca, da preuzme loptu, dribla, da koristi svoje znanje“, kazao je legendarni Brazilac.

Izvor: Agencije