Peking: SAD krši kineske interese

Sankcije bi potencijalno mogle ukloniti 1,2 miliona barela nafte dnevno sa međunarodnih tržišta (EPA)

Peking se u utorak ponovo žestoko obrušio na američku odluku da uvede sankcije zemljama koje kupuju iransku naftu, nazivajući to kršenjem kineskih interesa, koje će još intenzivirati previranja na Bliskom istoku i međunarodnim energetskim tržištima.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je da SAD djeluju van svoje jurisdikcije jednostranim uvođenjem sankcija.

Kazao je da su normalne interakcije između Irana i drugih zemalja “razumne i zakonite” i da zaslužuju poštovanje i zaštitu.

‘Zaštit ćemo svoje interese’

“Američke akcije će, također, intenzivirati previranja na Bliskom istoku i međunarodnom energetskom tržištu. Tražimo od SAD-a da igra konstruktivnu ulogu u razumnom maniru, umjesto što se ponaša potpuno drugačije. Osim toga, mi smo već uložili žalbe SAD-u po tom pitanju”, rekao je Geng.

On je istaknuo da će Kina raditi na zaštiti interesa svojih firmi, što odražava njenu želju da osigura strana tržišta dok provodi svoju masovnu infastrukturnu inicijativu “Pojas i put”.

Kina je jedno od najvećih iranskih stranih tržišta i snažni je zagovornik sporazuma o ukidanju sankcija Iranu, u zamjenu za njegovo suzbijanje nekih aspekata nuklearnog programa, koji je napustio američki predsjednik Donald Trump.

Trumpova administracija je u ponedjeljak objavila da više neće izuzimati nijednu zemlju od američkih sankcija ukoliko nastavi kupovati iransku naftu, pojačavajući pritisak na Iran u potezu koji prvenstveno pogađa pet velikih uvoznika iranske nafte.

Značajan rast cijena nafte

Skupa s Indijom i američkim saveznicima Japanom, Južnom Korejom i Turskom, Kina je jedna od zemalja prvenstveno pogođenih američkom objavom.

Cijene nafte u utorak su porasle na najviši nivo od oktobra prošle godine.

Sankcije bi potencijalno mogle ukloniti 1,2 miliona barela nafte dnevno sa međunarodnih tržišta, tvrde industrijski eksperti.

Ta brojka bi mogla biti niža, u zavisnosti od toga koliko će zemalja reagirati na novonastalu situaciju i koliko nafte ostaje Iranu na raspolaganju za izvoz, prenosi Asspociated Press.

Izvor: Agencije