Peking: Razdor je loš i za Kinu i za SAD

Donald Trump, Xi Jinping, SAD, Kina
Carine su već zakočile globalnu trgovinsku razmjenu i ekonomski rast i u SAD-u i u Kini (EPA)

Kina i SAD žele surađivati po pitanju trgovine, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak, u vrijeme dok te dvije najveće svjetske ekonomije nastavljaju pregovore o dovršetku svojih trgovinskih sporova, kako prenosi Hina. 

Američki dužnosnici ovaj će se tjedan sastati s kineskim kolegama u Pekingu, a to će biti prvi susret licem u lice otkad su američki i kineski predsjednici Donald Trump i Xi Jinping u prosincu dogovorili 90 dana primirja u trgovinskom ratu koji je uzburkao međunarodna tržišta. 

Trump je u nedjelju rekao kako pregovori s Kinom idu veoma dobro i da su slabosti u kineskom gospodarstvu dale Pekingu razlog da krene raditi na dogovoru. 

‘Pozitivni i konstruktivni’ razgovori

Dvije strane su se usuglasile kako će održati “pozitivne i konstruktivne” razgovore kako bi riješile ekonomske i trgovinske sporove u skladu s konsenzusom koje su postigli njihovi čelnici, istaknuo je Lu Kang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. 

“Od početka vjerujemo da kinesko-američki trgovinski razdor nije dobra situacija ni za jednu državu, niti za svjetsku ekonomiju. Kina ima dobru volju, na temelju međusobnog poštovanja i jednakosti, za rješavanje bilateralnih trgovinskih sporova”, dodao je. 

Trump je prošle godine uveo stotine milijardi dolara vrijedne carine na kineske proizvode te je zaprijetio da će stvarati dodatni pritisak na Peking dok ne promijeni svoje prakse u pitanjima poput subvencioniranja industrije, intelektualnog vlasništva ili hakiranja.

Kina je odgovorila uvođenjem svojih sankcija. 

“Što se tiče toga je li kinesko gospodarstvo dobro ili nije, to sam već objasnio. Kineski razvoj ima ogromnu snagu i ogroman potencijal”, kazao je Lu. 

“Čvrsto smo uvjereni u snažne dugotrajne osnove kineske ekonomije”, zaključio je. 

Ponovno napeto u Južnom kineskom moru

U isto je vrijeme američki razarač prošao pored spornih otoka u Južnom kineskom moru, što je Kina prozvala “provokacijom”. 

Brod USS McCampbell izvršio je takozvanu operaciju “slobode prolaza”, prošavši manje od 12 nautičkih  milja od otočja Paracel, kako bi propitkivao “pretjerano svojatanje mora”, otkrila je glasnogovornica američke Pacifičke flote Rachel McMarr u priopćenju.  

Kina svojata gotovo cijelo strateški važno Južno kinesko more i često kritizira SAD i saveznike zbog ovakvih operacija. 

Dijelove tog mora kroz koje godišnje prođe 5 bilijuna dolara prometa svojataju i Vijetnam, Filipini, Brunej, Malezija, Indonezija i Tajvan.

Izvor: Agencije