Peking: Američka ‘teorija kineske prijetnje’

Kina je otkrila da je povećala troškove odbrane, što znači da je ukupan trošak 177 milijardi dolara (EPA)

Ministarstvo odbrane Kine optužilo je u petak kolege iz Ministarstva odbrane SAD-a da namjerno preuveličavaju opasnosti koju predstavljaju Kina i druge države kako bi opravdali vlastite vojne rashode i ocijenili takav potez opasnim i “kratkovidnim”.

Zahtjev za 750 milijardi dolara troškova za odbranu, koji je predsjednik SAD-a Donald Trump iznio u Kongresu, najveći je dosad, a pravdan je, između ostalog, rastućom snagom kineskog i ruskog naoružanja, prenio je Reuters.

S druge strane, Kina je otkrila da je povećala troškove odbrane za 7,5 posto godišnje, što znači da je ukupan trošak 177 milijardi dolara iako mnogi stručnjaci tvrde da je prava cifra znatno veća.

‘Zaboravite hladni rat’

Iz Ministarstva odbrane kažu da je Kina posvećena miru te i da SAD voli govoriti o “teoriji kineske prijetnje”.

Peking optužuje Ministarstvo odbrane SAD-a da oni, kad god se bore za nove vojne rashode, govore o opasnostima koje im prijete od drugih država.

Predlažu Washingtonu da zaboravi način razmišljanja iz hladnog rata i preduzme korake koji bi stvorili stabilnu atmosferu u vezama između dvije oružane sile.

Glavni sporovi Pekinga i Washingtona trenutno su pravo plovidbe u Južnokineskom moru te činjenica da je SAD odobrio prodaju više vojnih aviona F-16 Tajvanu.

Izvor: Agencije