Pejčinović Burić preuzela dužnost generalne sekretarke Vijeća Evrope

Bivša šefica hrvatske diplomatije u sjedištu Vijeća Evrope u Strasbourgu iznijela je svoju viziju rada (EPA)

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u srijedu je službeno preuzela funkciju generalne sekretarke Vijeća Evrope.

Ona je druga žena i prva osoba iz srednje i istočne Evrope na tom položaju, prenosi Hina.

U završnom glasanju pobijedila je belgijskog kolegu Didiera Reyndersa.

Bivša šefica hrvatske diplomatije u sjedištu Vijeća Evrope u Strasbourgu iznijela je svoju viziju rada i položila zakletvu kao 14. čelnica organizacije.

Godišnjica Vijeća Evrope

Ranije u srijedu, u gradskoj vijećnici u Strasbourgu, obilježena je 70. godišnjica Vijeća Evrope.

Pejčinović Burić, uz odlazećeg generalnog sekretara, Norvežanina Thorbjorna Jaglanda, bila je domaćin svečane sjednice u dvorani u kojoj je 1949. osnovana ta organizacija.

Vijeće Evrope međunarodna je organizacija sa 47 država članica – cijela Evropa osim Bjelorusije i Kosova, te Rusija, Turska i države Kavkaza.

Vijeće je osnovalo Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, Venecijansku komisiju, koja okuplja stručnjake za ustavna pitanja, i instituciju komesara za ljudska prava.

Jedan od najvećih zagovornika osnivanja Vijeća bio je britanski čelnik Winston Churchill, koji je 1949., kad je osnovano, u Zuerichu poručio: “Moramo izgraditi Sjedinjene evropske države. Prvi korak je osnivanje Vijeća Evrope”, navodi se na sajtu organizacije.

Izvor: Agencije