Oglasi

Pejčinović Burić: Del Vechio nije trebao ići u Banju Luku

Hrvatska nikada nije sudjelovala u obilježavanju 9. siječnja kao dana RS-a, a tako je trebalo biti i ove godine.
Odlazak Del Vechia na proslavu predstavlja veliko iznenađenje, kaže Marija Pejčinović BurićArhiva

„Hrvatska nikada nije sudjelovala u obilježavanju 9. siječnja kao dana Republike Srpske tako je trebalo biti i ove godine“, rekla je u četvrtak hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić, naglasivši da je hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio odlazeći u Banju Luku donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu.  

Hrvatska nikada nije sudjelovala u proslavi toga dana i tako je trebalo biti i ovaj put, dodala je Pejčinović Burić u razgovoru za Dnevnik HRT-a.

Ona je istaknula kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s veleposlanikovom odlukom da nazoči proslavi neustavnog dana Republike Srpske, odbacivši špekulacije da je on imao „znak“ iz Zagreba, prenosi Hina.

„On tamo tog dana nije trebao biti“, naglasila je Pejčinović Burić, ističući da njegov odlazak na tu proslavu predstavlja veliko iznenađenje, posebno što joj tokom svog mandata nikada nije nazočio.

Ustavni sud BiH taj je praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim.

Ministarstvo je ranije priopćilo da nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i da je on zbog toga povučen u Zagreb na konzultacije.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije.

'Sramota' i 'neprimjeren postupak'

Veleposlanik Del Vechio s kojim se tijekom dana sastala pojasnio joj je, rekla je šefica hrvatske diplomacije, da je u Banju Luku otišao „jer je to protumačio kao poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH“.

Dodala je da je Del Vechio dosad bio iznimno angažiran na svojim poslovima u BiH te je stoga, rekla je, ova njegova odluka dodatno iznenađujuća.

Ministrica je dodala da će se odlučiti o daljnjim koracima te konstatirala da je mandat veleposlanika ionako prošao.

Što se tiče odluke Dragana Čovića da nazoči proslavi, to  je „autonomna odluka predsjednika najveće hrvatske stranke u BiH i mi iz Hrvatske ni na koji način nemamo na to utjecaj, niti imamo namjeru o tome odlučivati“, rekla je Pejčinović Burić.

Prethodno su dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Del Vechija u Banjoj Luci. 

„Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin“, rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

„To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio“, dodao je Krstičević.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.