Oglasi

Pedro Almodovar dobija Zlatnog lava za životno djelo

Venecijanski filmski festival, najstariji na svijetu, ove godine bit će održan od 28. augusta do 7. septembra.
Alberto Barbera kaže da je Almodovar ponudio višeznačne, kontroverzne i provokativne portrete ŠpanijeEPA-EFE

Španski režiser Pedro Almodovar dobit će Zlatnog lava za životno djelo na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, saopćili su organizatori u petak.

Direktor festivala Alberto Barbera izjavio je da je Almodovar "režiser koji nam je ponudio višeznačne, kontroverzne i provokativne portrete Španije poslije [dugogodišnje vladavine diktatora Franciska] Franka".

Njegovi filmovi bave se "strašću i identitetom", prožeti su "sarkastičnim humorom" i ukrašeni "vizualnim sjajem", rekao je Barbera, dodavši da režiserov vizualni stil spaja naslijeđa esteticizma, campa i pop-arta.

"Taj [Zlatni] lav postat će moj kućni ljubimac, zajedno s dvije mačke, s kojima živim. Hvala odsrca na ovoj nagradi", rekao je Almodovar.

Premijera Bola i slave u Cannesu

Među najpoznatijim filmovima slavnog režisera, koji je profesionalnu karijeru počeo 1980, jesu Žene na rubu nervnog sloma (1988), Sve o mojoj majci (1999) i Vraćam se (2006).

Njegov posljednji, polubiografski film, Bol i slava, debitirao je na Filmskom festivalu u Cannesu u maju.

Glavnu mušku ulogu u tom filmu igra Antonio Banderas i za nju je u Cannesu dobio nagradu za najboljeg glumca.

Venecijanski filmski festival, najstariji na svijetu, ove godine bit će održan od 28. augusta do 7. septembra.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.