Pedofilska Facebook grupa ponovo aktivna

Fotografije su često objavljene uz puno ime i prezime i uvredljiv komentar (Al Jazeera)

Hrvatska policija potvrdila je za Al Jazeeru da, u cilju zaštite maloljetnika, istražuje slučaj vezan za Facebook grupu koja objavljuje fotografije razgolićenih maloljetnica.

“Policijski službenici Ravnateljstva policije provode izvide s ciljem zaštite maloljetnika. Obzirom da su izvidi, prema Zakonu o kaznenom postupku, definirani tajnim i uzimajući u obzir činjenicu da se radi o maloljetnim osobama, u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi više detalja”, piše u izjavi MUP-a Hrvatske.

Facebook grupa koja skuplja i objavljuje fotografije maloljetnica, nakon što je nakratko ugašena, u utorak ujutro je ponovo aktivna, te broji preko 60.000 članova.

Na stranici “Najveće Drolje Osnovnih i Srednjih Škola” su u proteklim danima objavljene stotine fotografija razgolićenih djevojčica iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, nakon čega su se u akciju suzbijanja ove vrste pornografije uključile i policijske institucije država.

Kako piše beogradski list Telegraf, osnivač grupe je navodno maloljetni Renato E. iz Hrvatske.

Cyber kriminal

Uz pomoć hakerske grupe iz BiH, objavljena je prepiska u kojoj  osnivač grupe kaže da je prethodnih dana, služeći se lažnim imenom Josip M, mamio djevojčice da mu u inbox šalju svoje provokativne fotografije.

“Jučer napravio stranicu. Već 21.000 lajkova. Imam 200 poruka u Inboxu. To mi sve šalju slike”, napisao je tokom prepiske Renato, prenosi beogradski list.

Pomoćnik Ministarstva sigurnosti BiH Samir Rizvo je kazao da se ovdje radi o cyber kriminalu, naglasivši da je osoba koja je skupljala ove fotografije počinila krivično djelo. Prema njegovim riječima, policija bi trebala provesti istragu o ovom slučaju.

Na Facebooku je nakon navedene grupe otvoreno još nekoliko sličnih.

Grupa je objavljivala golišave slike tinejdžerki, često uz puno ime i prezime, godište i uvredljiv komentar.

Izvor: Al Jazeera i agencije