Pedeset godina od ofanzive koja je promijenila Vijetnamski rat

Vijetnam
Ofanzivu nasljednici komunističkog režima slave kao pobjedu Sjevera, iako je u prvo vrijeme bila vojni poraz (EPA)

Prije 50 godina, 30. siječnja 1968. godine, sjevernovijetnamske snage pokrenule su iznenadnu ofenzivu na Južni Vijetnam, koja će postati prekretnicom Vijetnamskog rata. 

Budući da je počela uoči lunarne nove godine, koja se u Vijetnamu naziva Tet, ofenziva je dobila isto ime.

Unatoč golemim ljudskim gubicima, s najmanje 58.000 mrtvih u redovima komunističkog Vijetkonga, iznenadni napad omogućio je zauzimanje više od 100 gradova, mjesta i vojnih objekata u Južnom Vijetnamu, čije su snage podržavali Amerikanci.

Ofenziva Tet galvanizirala je pristaše povlačenja američkih trupa iz Vijetnama u SAD-u i bila prekretnica u psihološkom ratu, prenosi Hina.

Godina 1968. najsmrtonosnija za SAD

Godina 1968. bila je najsmrtonosnija godina za američku stranu u Vijetnamskom ratu.

Amerikanci su počinili taktičku pogrešku jer su se pripremali za napad u području Khe Sanha, na demarkacijskoj liniji između Sjevernog i Južnog Vijetnama.

Međutim, fokus ofenzive Vijetkonga bio je na strateškim gradovima Sajgonu i Hueu.

Iznenađenje je bilo i u tome što su se komunistički borci, koji su dotad uglavnom ratovali gerilski, odlučili na opći napad, uključujući i urbane dijelove.

Isprva nije bilo jasno kako su se sjevernovijetnamski borci infiltrirali među stanovnike Južnog Vijetnama, ali se poslije ustanovilo da su mnogi od njih prešli liniju bojišta obučeni kao civili, često puta kao žene ili se čak predstavljajući kao vojnici Juga.

Oružje su krijumčarili sakriveno pod odjećom i u pošiljkama hrane koje su slane kamionima i čamcima.

Američke snage su zamijetile kretanja snaga, ali su potcijenili motive i kapacitete Sjevera.

Rasprave o tome ko je pobjednik

Komunisti su, također, imali pomoć špijunskih mreža razgranatih na Jugu, a među njima su se posebno istaknule žene, na koje je malo tko sumnjao.

Do danas se vode rasprave tko je pobijedio.

Ofenzivu Tet nasljednici tadašnjeg komunističkog režima, još uvijek na vlasti u Hanoju u ujedinjenom Vijetnamu, slave kao pobjedu Sjevera.

No, ono što službena režimska povijest prešućuje činjenica je da je sama ofenziva, iako je imala golemi utjecaj na dugi rok, u prvo vrijeme predstavljala vojni poraz.

Rat u Vijetnamu završen je tek u travnju 1975. godine.

Izvor: Agencije