Pavlopoulos povjerio treći mandat Lafazanisu

Predsjednik Pavlopoulos je rekao da mandat važi tri dana i da se završava u četvrtak, 27. augusta (AP)

Grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos povjerio je treći mandat za formiranje vlade lideru otcijepljene frakcije Syrize i poslaničke grupe Narodno jedinstvo u grčkom Parlamentu Panagiotisu Lafazanisu, poslije ostavke premijera Alexisa Tsiprasa, javile su agencije.

Pavlopoulos je rekao da mandat važi tri dana i da se završava u četvrtak, 27. augusta, prenijela je agencija ANA.

“Iskoristit ćemo narodni mandat da pokažemo da je zemlji potrebna vlada koja se dosljedno protivi memorandumima [sporazumima s kreditorima]”, kazao je Lafazanis.

Napuštajući predsjedničku palatu, lider doskorašnje frakcije Lijeva platforma unutar Syrize, koja se pobunila protiv Tsiprasa, jer je potpisao novi paket pomoći i prihvatio restriktivne mjere koje zahtijevaju međunarodni kreditori, oštro je napao Vladu, prenijela je grčka agencija.

Prema Lafazanisovim riječima, pribjegavanje izborima s ekspresnim procedurama je pokazatelj izuzetno antidemokratskog stava i antidemokratske devijacije, prenosi Tanjug.

Spremnost na koaliciju

“Rekli smo predsjedniku Republike da ne učestvuje na ekspresnim izborima. Predsjednik nije predstavnik vlade. On odobrava i on je odgovoran pred grčkim narodom”, kazao je bivši ministar.

Agenciji Sputnik predstavnik novoformiranog Narodnog jedinstva Kostas Isihos rekao je da je rukovodstvo spremno da formira koaliciju s političkim snagama koje traže poništavanje sporazuma Atine i međunarodnih kreditora o trećem paketu kreditne pomoći.

“Radit ćemo sa svim [političkim] snagama koje imaju autoritet u narodu i koje žele poništiti treći paket finansijske pomoći”, kazao je Isihos, dodajući da treći paket podsjeća na “kolonijalnu politiku”.

Ranije u ponedjeljak lider glavne opozicione grčke partije Nova demokratija Vangelis Meimarakis vratio je Pavlopoulosu mandat za formiranje vlade, pošto nije uspio za tri dana dogovoriti formiranje vlade s ostalim partijama u Parlamentu.

“Nažalost, zemlja ide katastrofalnim pravcem, što je odgovornost Tsiprasa, a to je nešto što se moglo izbjeći”, rekao je Meimarakis.

Lider glavne opozicione stranke pozvao je Tsiprasa da se susretnu kako bi se izbjegao takav katastrofalan kurs, jer “još ima vremena” da prevlada nacionalni dogovor, navodi grčka agencija.

Tsipras se prethodno odbio sresti s liderom Nove demokratije, smatrajući da ne postoji prostor za programsko usklađivanje između Narodne demokratije i vladajućeg koalicionog partnera Syrize oko formiranje vlade u aktuelnom Parlamentu.

Ostavka Tsiprasa

Tsipras je 20. augusta podnio ostavku, samo sedam mjeseci po osvajanju četverogodišnjeg mandata, i zatražio da se izbori održe što prije.

Tsipras smatra da ne postoji šansa da se formira vlada sa sadašnjim sastavom Parlamenta, što je i razlog podnošenja ostavke.

Po Ustavu, Pavlopoulos treba redom predavati mandat partijama za formiranje vlade koje bi osigurale povjerenje Parlamenta, one za to imaju trodnevni rok, a ukoliko ne uspiju, imenuje se “tehnička” vlada, kojoj je na čelu predsjednik Vrhovnog suda, i raspisuju se prijevremeni parlamentarni izbori.

Taj mandat traje tri dana i ako ne donese rezultate, predsjednik raspisuje parlamentarne izbore.

Za ratifikaciju sporazuma o trećem paketu kreditnog programa pomoći za Grčku 4. augusta glasalo je samo 118 poslanika vladajuće koalicije, jer su poslanici Syrizine frakcije odbili podržati vladu, čime je faktički izgubljena potrebna većina od 151 glasa u Parlamentu.

Tsipras je optužio opoziciju da namjerno odlaže izbore, koji su, po njemu, suštinski za osiguranje političke stabilnosti Grčke, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije