Pavlopoulos poručio Ankari da Grčka zagovara mir

F-16, Avioni, Borbeni avioni
Sporazum omogućuje da zemlje potpisnice nadlijeću svoje teritorije radi provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja (EPA)

Predsjednik Grčke Prokopis Pavlopoulos uputio je poruku Turskoj da je njegova zemlja par excellence zagovaratelj mira i prijateljstva među narodima i čvrst jamac međunarodnih i europskih tekovina, prenosi grčka agencija ANA-MPA.

“Moramo braniti ovu civilizaciju, posebice danas, u okviru velike europske obitelji, protiv onih koji potkopavaju europsku građevinu i korijene njezine kulture”, istaknuo je Pavlopoulos.

“Na temelju naslijeđa ove civilizacije moramo poslati svima i svakome, a posebnom našem susjedu Turskoj, poruku da zagovaramo mir i prijateljstvo među narodima”, istaknuo je grčki predsjednik, kako prenosi Fena.

Upadi borbenih aviona

Napetosti između Grčke i Turske traju već duže razdoblje zbog, kako navode grčki vlasti, narušavanja zračnog prostora Grčke i Cipra, kao i isključivog gospodarskog pojasa oko Cipra, od turskog zrakoplovstva.

Nedavno je grčki predsjednik rekao da Grčka i Cipar neće dopustiti kršenje suvereniteta u zračnom prostoru od turskih borbenih zrakoplova.

I pored brojnih sastanaka između grčkih i turskih predstavnika ministarstava obrane, na kojima se razgovara o mjerama o izgradnji povjerenja, nastavljaju se incidenti u zraku između grčkih i turskih zrakoplova.

Premijer Grčke Alexis Tsipras izjavio je prije nekoliko dana da postoji stalni rizik od “vrućeg” incidenta s Turskom, da je riječ o nepredvidljivom susjedu koji ne poštuje međunarodno pravo.

U intervjuu za grčku televiziju nije skrivao zabrinutost o napetostima u odnosima s Turskom i da, s obzirom na to, postoji razlog da Grčka bude spremna, prenijele su agencije.

Tsipras: Izgradili smo mrežu stabilnosti

“Grčka ima snažnije saveznike nego ikad”, naglasio je Tsipras, podsjećajući da su zemlje Europske unije na posljednjem samitu podržale Republiku Cipar.

Također je istaknuo saveze koje je Grčka uspostavila sa zemljama u regiji.

“Uspjeli smo izgraditi mrežu stabilnosti”, rekao je Tsipras i objasnio kako samo Turska odbija razgovor i nastavlja s provokativnim radnjama.

Premijer Grčke procijenio je da politika Ankare vodi u slijepu ulicu, da ne pomaže njihovim planovima te da će na kraju to shvatiti i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Izvor: Agencije