Pavlopoulos: Grčka mora braniti Kipar

"Šta god da radimo za Kipar, ne radimo samo za to ostrvo već i zato što je ono članica Evropske unije", rekao Pavlopoulus (EPA)

Grčka mora braniti Kipar i njegov suverenitet, izjavio je grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos.

“Šta god da radimo za Kipar, ne radimo samo za to ostrvo već i zato što je ono članica Evropske unije”, rekao je on na večeri u manastiru Agios Dionysios na ostrvu Zakintos, kojoj je prisustvovao i arhiepiskop kiparski, prenosi ANA. 

Smanjenje kiparskog suvereniteta, kako je dodao, “znači i smanjenje suvereniteta EU i to ni na koji način nije prihvatljivo”, 

Grčki predsjednik je dodao i da je solidarnost “osnova na kojom počiva “naše zajedničko evropsko zdanje” i da bez toga “Evropa ne može ići naprijed”.

Posjeta Kipru

U julu je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias razgovarao sa predsjednikom Kipra Nicosom Anastasiadesom nakon što su propali razgovori uz posredovanje Ujedinjenih naroda o ponovnom ujedinjenju ostrva, podijeljenog na grčki i turski dio.

Kotzias je prisustvovao sastanku nacionalnog vijeća političkih čelnika kiparskih Grka posvećenom putevima za nalaženje rješenja.

Kiparski Grci također su razgovarali o promjeni strategije i razmatrali su šta se može učiniti na prevazilaženju blokade napora na okončanju više od 40-godišnje podjele.

“To je unutar okvira saradnje između Atine i Nikozije oko narednih koraka i, još konkretnije, oko briga zbog našeg pristupa sigurnosnim garancijama”, izjavio je tada novinarima glasnogovornik kiparske Vlade Nicos Christodoulides.

Izvor: Agencije