Pavićević: Ispali smo ‘na jednu loptu’

Pavićević: Do sada je na Prvenstvu prevladavala živa, brza, moderna košarka (EPA)

Piše: Fuad Kovačević

JESENICE – Crna Gora se nije uspjela plasirati u drugi krug Eurobasketa u Sloveniji, a o glavnim razlozima za Al Jazeeru govori selektor crnogorske reprezentacije Luka Pavićević.

– “Sama konstatacija da nismo prošli u drugi krug znači da nismo ispunili zacrtani cilj, a razlozi za to su dvojaki. Sigurno da ima razloga i u nama, ali moramo biti svjesni da je ovo bila ubjedljivo najjača grupa na takmičenju, u kojoj je svaki tim imao za cilj da prođe u drugi krug. Mi smo odigrali četiri jake utakmice, sve “na jednu loptu”, samo smo jednu uspjeli da pobijedimo. Ove što smo izgubili je zato što mi nismo znali da privedemo kraju te utakmice, a drugi razlog je zato što su protivnici kvalitetni i znali su naći put do pobjede.

Tokom priprema nismo uspjeli da uspostavimo uravnoteženost i ujednačenost svih igrača. Ono što je bila najjača osobina crnogorsake ekipe je centarska linija, a mi to nismo imali na pripremama. Blagota Sekulić i Mirko Bjelica nisu bili do 1. avgusta u treningu, Nikola Vučević takođe; Marko Todorović se uopšte nije pojavio na pripremama … Naša dva jedina centra koje smo imali na raspologanju, koja su imala svoju istoriju, kvalitet za ovakvo takmičenje, bili su Vladimir Dašić i Bojan Dubljević. Dašić je u drugom poluvremenu druge utakmice odbio za nastupi za reprezentaciju i praktično nas doveo u poziciju da moramo da ga odstranimo.”

Bitne su male stvari

“Takav razvoj događaja u avgustu nam nije pomogao da razvijamo timski duh pobjedama protiv jakih protivnika.To je sve trebalo prevazići, da na samom takmičenju dovedemo fromu na nivo da možemo da prođemo u drugu rundu. Mislim da smo to uradili, digli smo igru na taj nivo, ali smo u te četiri završnice, nažalost, bili 25-procentni: dobili smo Makedoniju, a izgubili od Bosne i Hercegovine, Latvije i Litvanije.”

Al Jazeera: Sve tri utakmice koje ste izgubili (ali i ona koju ste pobijedili) riješene su u posljednjih par minuta, pa i sekundi, a jedna nakon produžetka. Je li za to razlog nedostatak koncentracije, neiskustvo ekipe, ili ima neki treći razlog?

-“Možda sve to odjednom. Kad se igra utakmica tako živa, tako jaka i tako važna i kada adrenalin pumpa tom brzinom i tom snagom, onda je neophodno da se čovjek drži svog treninga kao osnove, svojih principa igre u odbrani i napadu i da ne pada na malim stvarima. A, pošto je utakmica tako važna, razvojem događaja doći će se do momenta gdje će svaki pojedinac imati prilike da pokaže koliko je talentovan, da preuzme inicijativu i da iznese svoju inspiraciju na vidjelo ako je ima.

Međutim, razmišljati u tom momentu kad si napravio neki veliki potez a da se pri tome ne obave svi mali potezi koji moraju da se obave, to je nemoguće izvesti. Smatram da nismo imali iskustva, da znamo koliko je neophodno da imamo koncentraciju, kako bismo sve male stvari izveli kako treba i kako bismo imali šansu da probamo da napravimo veliku stvar kada za to dođe vrijeme.

Mi smo preskakali male stvari, barem u nekim veoma važnim navratima, i bili smo oštro kažnjavani od protivnika, koji su bili spremniji da uzmu tu šanse koje smo mi davali.”

‘Klanica’ u Jesenicama

Al Jazeera: Kako ocjenjujete dosadašnji tok šampionata, kakva se košarka igra, ko su iznenađenja (pozitivna i negativna), ko su favoriti za medalje?

– “Nisam mogao da pratim sve grupe, ovo je veoma zahtjevno takmičenje, pet utakmica u šest dana. Znam da je u ovoj našoj grupi bila ‘klanica’. U njoj su i dvije jače ekipe, Litvanija i Srbija, teško dolazile do pobjeda sa ostale čletiri ekipe koje nemaju taj nivo  tima i igre. A tek međusobne utakmice te četiri ekipe su posebna priča. Mislim da u drugim grupama nije postojao taj nivo.

Do sada je na Prvenstvu prevladavala živa, brza, moderna košarka, želja de se što prije dođe u napad, da se u tranziciji što prije i što bolje riješe napadačke situacije na nepostavljenu odbranu i da većina timova koja nema “unutrašnju igru” korist pick-and-role igru u različitim varijantama, da bi pravila viškove i saradnju dva i tri, pa kasnije i četiri, pet igrača. Mislim da je košarka na visokom nivou, da su pripreme svih protivnika kvalitetno organizovane, što rezultira vrlo jakim, neizvjesnim i lijepim utakmicama.

Mislim da favorit i dalje ostaje domaćin Slovenija, koja ima jak tim, koji predvodi jak trener, igra u svojoj kući, što ipak u ovakvim situacijama predstavlja veliku i značajnu prednost. Favorit je i Španija, zatim Francuska, a onda, po svojoj uigranosti, odskače Italija, za njom Srbija, Litvanija i Grčka… Razočarenje su loše igre, prije svih, Rusije, pa Turske, a pozitivna iznenađenja su Finska i Gruzija.”

Izvor: Al Jazeera