Pavel: NATO želi stabilan Balkan, za BiH ostaju isti uvjeti

Pavel je potvrdio da je knjiženje perspektivne imovine postavljeni politički uvjet koji ostaje na snazi (Anadolija)

Predsjednik Vojnog odbora Sjevernoatlantskog saveza (NATO) general Petr Pavel kazao je u utorak u Sarajevu da Oružane snage Bosne i Hercegovine profesionalno ispunjavaju svoje zadatke i pokazuju da mogu biti dobar partner Alijanse, ali je istovremeno upozorio da daljnji koraci, koji bi vodili ka punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u NATO-u, zavise i od ispunjavanja političkih kriterija.

Češki general, koji je na čelu najvišeg vojnog tijela NATO-a, predvodio je izaslanstvo čiji su se članovi u Sarajevu sastali s ministricom odbrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš i načelnikom Zajedničkog štaba OSBiH, generalom Antom Jelečom.

Razgovarali su o stanju u OSBiH, ali i o knjiženju nepokretne vojne imovine na Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, što je preduvjet za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Alijansi.

Protivljenje RS-a

Članice NATO-a na samitu u Tallinnu još 2010. donijele su odluku o aktiviranju MAP-a, pod uvjetom da Bosna i Hercegovina, odnosno njeno Ministarstvo odbrane postanu službeni vlasnici imovine potrebne za djelovanje oružanih snaga.

Taj uvjet do danas nije ispunjen, i to zbog protivljenja vlasti bh. entiteta Republika Srpska, koje insistiraju da sva nepokretna imovina bivše SRBiH postane vlasništvo entiteta, koje bi oni “posuđivali” vojsci.

Pavel je danas potvrdio da je knjiženje perspektivne imovine postavljeni politički uvjet koji ostaje na snazi.

“Odluka o aktivaciji MAP-a nije na vojnoj nego na političkoj strukturi NATO-a. Mi možemo dati preporuke, a naša preporuka u odnosu na interoperabilnost Oružanih snaga i obavljanje njenih zadataka bit će pozitivna”, kazao je čelnik Vojnog odbora NATO-a.

Dodao je da NATO ostaje u potpunosti posvećen stabilnosti i sigurnosti zapadnog Balkana kao području od strateškog interesa, čiji čelnici trebaju pokazati opredijeljenost za dijalog i pomirenje.

Oružane snage Bosne i Hercegovine prijavile su 63 lokacije kao perspektivne, odnosno procijenile su da će im trebati toliko kasarni, vježbališta i skladišta za redovno funkcionisanje.

Knjiženje vojnih objekata

Pendeš je rekla da je do danas provedeno knjiženje 30 takvih objekata, no svi oni su na teritoriji drugog bh. entiteta, Federacije BiH.

U toku je proces knjiženja još sedam vojnih objekata, uključujući i neke na teritoriji RS-a, no oni su sada predmet sudskih sporova koje su pokrenule vlasti u Banjoj Luci.

Iako svi objekti nisu uknjiženi niti je izvjesno kad bi se to moglo dogoditi, ministrica odbrane Bosne i Hercegovine smatra da bi i polovičan rezultat mogao biti dovoljan za aktiviranje MAP-a.

Pendeš također smatra da odluka Skupštine RS-a kojom je donesena deklaracija o vojnoj neutralnosti tog entiteta neće zaustaviti približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u jer postoje odluke državnih tijela vlasti koje taj proces podržavaju.

“Postoje odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o članstvu u NATO-u i Zakon o odbrani, a mi trebamo poduzeti sve kako bismo partnere u NATO-u uvjerili da ispunjavamo svoje obaveze”, dodala je ona.

Izvor: Agencije