Oglasi

Patrijarh priznao nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve

Patrijaršija u Istanbulu, sjedište duhovnog vođe oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana, podržala je ukrajinski zahtjev za novom crkvom u oktobru.
Ukrajinska pravoslavna crkva stotinama godina bila je podređena MoskviArhiva

Duhovni vođa pravoslavnih hrišćana širom svijeta u subotu je zvanično odobrio nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, označavajući historijski razlaz s Ruskom pravoslavnom crkvom, koju ukrajinski čelnici smatraju vitalnim za sigurnost zemlje.

Dekret kojim se garantira autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve potpisao je ekumenski patrijarh Bartolomej na službi s čelnikom Ukrajinske pravoslavne crkve, mitroplitom Epifanijem, te predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, šefom diplomatije Pavelom Klimkinom i predsjednikom Parlamenta Andrejom Parubijem u Katedrali sv. Đorđa u Patrijaršiji u Istanbulu.

Patrijaršija, sjedište duhovnog vođe oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana, podržala je ukrajinski zahtjev za novom crkvom u oktobru.

Ukrajina je prošlog mjeseca izabrala 39-godišnjeg mitropolita Epifanija za čelnika nove crkve, u potezu koji je predsjednik Porošenko uporedio s ukrajinskim referendumom o nezavisnosti od Sovjetskog saveza 1991. godine.

Taj potez je razljutio Moskvu i natjerao predsjednika Rusije Vladimira Putina da upozori na novo krvoproliće.

Moskva: To je samo papir bez težine

Odnosi između Ukrajine i Rusije potpuno su se pogoršali nakon ruskog zauzimanja Krima 2014. godine.

Ukrajinska pravoslavna crkva stotinama godina bila je podređena Moskvi, a ukrajinski čelnici smatraju nezavisnost crkve vitalnom u borbi protv ruskog utjecaja, prenosi Reuters.

Tomos (ukaz) o autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve samo je običan papir, koji nema kanonsku težinu, izjavio je u subotu glasnogovornik Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda.

"Tomos je papir nastao kao rezultat neumornih političkih i ličnih ambicija. Potpisivanjem su prekršeni kanoni i zato nema kanonsku težinu", poručio je Legojda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.