Oglasi

Patrijarh Jerusalema kritikovao antiislamske izjave iz Francuske

Teofilos III osudio je vrijeđanja islama i pozvao na smanjenje intelektualnih i ideoloških praznina između različitih religija.
Predsjedavajući Vijeća poglavara crkava Svete zemlje Jerusalema osudio je slijed događaja koji su počeli francuskim vrijeđanjem islamaEPA/Ilustracija

Teofilos III, grčki pravoslavni patrijarh Jerusalema i predsjedavajući Vijeća poglavara crkava Svete zemlje, osudio je slijed događaja koji su počeli francuskim vrijeđanjem islama i poslanika Muhammada.

U saopćenju je rekao da s velikom zabrinutošću posmatra stanje polarizacije koje je proizašlo iz djelovanja u Francuskoj.

Osudio je vrijeđanja islamske vjere istom snagom "kao i kada bi vrijeđanje pogodilo bilo koju drugu monoteističku religiju", prenosi Anadolija.

Teofilos III također je osudio sva nasilna djelovanja koja su usmjerena na one koji imaju različita mišljenja ili vjerska uvjerenja, pozivajući da civilizirani dijalog bude jedina metoda interakcije za smanjenje intelektualnih i ideoloških praznina između različitih religija i ideologija.

Macronov kontroverzni plan

Francuski predsjednik Emmanuel Macron 2. oktobra objavio je kontroverzni plan za rješavanje onoga što on naziva "islamskim separatizmom" u Francuskoj, tvrdeći da je islam "religija u krizi" u cijelom svijetu i obećavajući da će "osloboditi islam u Francuskoj od stranih utjecaja".

Prošle sedmice Macron je branio uvredljive karikature poslanika Muhammada, rekavši da se Francuska neće odreći svojih karikatura, nakon brutalnog ubistva srednjoškolskog profesora Samuela Patyja, koji je učenicima pokazivao provokativne karikature.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Francuske, najmanje 73 džamije, privatne škole i radna mjesta u zemlji, koja ima najveću muslimansku manjinu u zapadnoj Evropi, s oko pet miliona ljudi, do sada su zatvorene.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.