Patrijarh Irinej: Srbi nemaju bliže od Hrvata

Ono što se dogodilo među narodima mora biti opomena, poručio je Irinej (Ivica Galovi? / Pixsell)

Žrtvu treba pamtiti, ali treba biti sposoban opraštati, poručio je vjernicima u Pakracu patrijarh srpski Irinej, rekavši i da “Srbi nemaju bliže od Hrvata”, te da “ono što se dogodilo u prošlosti treba biti opomena za budućnost”.

“Mnogi su hrišćani izgubili svest i pamet u sebi i svi oni koji imaju teret zločina moraju potražiti oproštenje od Boga. Svi smo mi ikona Božja, svi smo mi deca Božja. Srbi su u ovim krajevima doživeli strašnu tragediju, njihovu žrtvu ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti, da sve ono što se ovde događalo više nikada ne dogodi”, rekao je patrijarh Irinej.

On je u Pakracu predvodio izaslanstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC), koje je u utorak prisustvovalo obredu pokopa posmrtnih ostataka četvorice pakračkih episkopa u Sabornom hramu Svete Trojice. Vjerske vođe pravoslavnih Srba prethodno su u manastiru Jasenovac prvi put u povijesti održali sjednicu Svetog arhijerejskog Sinoda, najvišeg tijela SPC-a.

Za posjeta Pakracu patrijarh Irinej se sreo i s hrvatskim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem, koji je došao kao posebni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Od izbora za ministra, hrvatski mediji i dio javnosti podsjećaju Hasanbegovića na ranije izrečene stavove o NDH i ustašama.

Pomirljivi tonovi ministra i patrijarha

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, Hasanbegović je patrijarhu Irineju prenio pozdrave hrvatske predsjednice i naglasio da, “unatoč mnogim nedaćama u prošlosti, kršćanstvo nastoji širiti mir i promovirati povjerenje”.

“Istinski mir i pomirenje nije pasivno toleriranje drugih, nego rad na zajedničkoj budućnosti suradnjom i prijateljstvom poradi budućnosti i zajedništva. To nam nameće prioritet, jer zajednički nam je zadatak i cilj sačuvati ljude i obnoviti život u ovim krajevima, što Ministarstvo kulture radi i na simboličan način obnavljajući sjedište Slavonske eparhije, crkvu i dvor u Pakracu. Ostajemo predani obnovi naše sakralne baštine”, rekao je Hasanbegović.

Još je dodao kako se, “iako musliman, iznimno radovao susretu papa Franje i moskovskog patrijaha Kirila, što je znak nade i obnove sveukupnih odnosa”.

Patrijah Irinej zahvalio mu je na dolasku riječima: “Mi Srbi nemamo bliže nego vas Hrvate, a ono što se dogodilo među narodima mora biti opomena.”

Izvor: Agencije