Patrijarh Irinej: Srbi i Crnogorci su jedan narod

Irinej je negirao da se nalazi na listi nepoželjnih ljudi u Crnoj Gori (Al Jazeera)

Patrijarh Srpske pravoslavne crke Irinej poručio je sa Cetinja da su “Srbi i Crnogorci jedan narod i iako su podeljeni, ne znači da su razdeljeni”.

U crnogorskim medijima su se, uoči Irinejevog dolaska, pojavile informacije da se srpski patrijarh nalazi na listi nepoželjnih osoba.

“Treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav Gospod i naša istorija očekuju i žele”, poručio je Irinej, koji je u Crnu Goru doputovao u društvu patrijarha Antiohije i cijelog istoka, Jovanom X.

Novinarima na Cetinju je rekao kako mu je drago što je u Crnoj Gori, odakle je, kako je dodao, porijeklom i njegova majka.

Dvojicu patrijarha, u čijoj je pratnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, na Cetinju je dočekao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Istovremeno su u Podgoricu doputovali episkopi šumadijski Jovan i valjevski Milutin.

Dvije crkvene delegacije će nakon Cetinjskog manastira posjetiti manastir Ostrog, a potom i saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Medijske špekulacije o listi nepoželjnih osoba

Prethodno je Irinej izjavio da nema nijedan razlog da ne putuje u Crnu Goru te nije obaviješten da je na bilo kakvoj listi nepoželjnih osoba.

Takve informacije pripisuje medijskim špekulacijama.

U međuvremenu se oglasila i crnogorska policija, poručivši da je patrijarhu Irineju dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Policija se oglasila poslije medijskih špekulacija da Irineju neće biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru zbog ranijih izjava da je “položaj Srba u Crnoj Gori lošiji nego u vreme NDH-a [Nezavisna Država Hrvatska] i Osmanlija”.

Glasnogovornica Uprave policije Crne Gore Tamara Popović je kazala da “u ovom trenutku ne postoji nijedna smetnja koja bi onemogućila boravak patrijarha u zemlji”.

Jedini zakonski osnov da Irineju ulazak u Crnu Goru bude zabranjen je procjena da bi njegov ulazak u Crnu Goru predstavljao prijetnju po nacionalnu sigurnost, a takvih procjena nema, navedeno je iz policije.

Izvor: Agencije