Patrick Shanahan će ostati na čelu Pentagona

Patrick Shanahan
Patrick Shanahan je imenovan za privremenog ministra nakon odlaska Jima Mattisa (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump imenovat će Patricka Shanahana za čelnika Pentagona, na dužnost koju je od početka godine obnašao privremeno, priopćila je Bijela kuća.

Shanahan (56), bivši drugi čovjek Ministarstva obrane, imenovan je za privremenog ministra nakon bučnog odlaska Jima Mattisa krajem prosinca 2018. godine, zbog temeljnog neslaganja s Trumpom, posebno u vezi s povlačenjem američke vojske iz Sirije.

Njegovo imenovanje na čelo Pentagona još treba potvrditi Senat, prenosi Hina.

Shanahan nikada nije služio u vojsci i najveći dio karijere je radio u tvornici Boeing.

“Privremeni ministar je proteklih mjeseci pokazao da je kvalificiran za vođenje Ministarstva obrane te će i dalje izvrsno obavljati svoj posao”, rekla je Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće.

‘Kao pustiti lisicu u kokošinjac’

Shanahan, koji je kazao da je “počašćen” imenovanjem, istaknuo je da će odlučno nastaviti modernizaciju američke vojske.

U prigodi potvrđivanja njegova imenovanja u Senatu na dužnosti zamjenika ministra obrane, republikanac John McCain, koji je tada vodio odbor za oružane snage, kritizirao je njegove diplomatske pogreške.

Ovaj bivši ratni zarobljenik, koji je umro u kolovozu 2018. godine, ocijenio je da je nedostatak jasnoće u nekim Shanahanovim odgovorima “gotovo uvredljiv”.

Po njegovim riječima, imenovati bivšeg direktora u zrakoplovnoj industriji na čelno mjesto u Pentagonu isto je što i “pustiti lisicu u kokošinjac”.

Izvor: Agencije