Patnje hroničnih bolesnika u Jemenu

Rat u Jemenu osjeti se u svim sferama. Osim na bojnom polju sukob utječe i na ljude koji su oboljeli od zatajenja bubrega.

Svoju patnju su nosili stotinama kilometara u potrazi za tretmanom koji nisu mogli dobiti u pokrajinama Aden, Lahij, Abyan i Dali, budući da su one već tri mjeseca poprišta oružanih borbi u kojima pripadnici plemena Husi i borci odani predsjedniku Salehu ne štede ni bolnice.

Spas traže u pokrajini Hadramout, u kojoj je situacija relativno mirna. Dolazak u centar za dijalizu za njih je pitanje života ili smrti, budući da je nivo štetnih materijala u njihovoj krvi dostigao kritičan nivo nakon što su neki od njih sedmicama izostajali s dijaliznih tretmana. Nažalost, sedam pacijenata je preminulo na putu ka Hadramoutu.

”Došli smo jer nam nisu mogli raditi dijalizni tretman u našoj pokrajini. Prvo je lokalna bolnica u kojoj nam je rađena dijaliza prestala s radom. Potom je zatvorena i bolnica Al-Jumhuriyya u Adenu, da bi nas na kraju premjestili u bolnicu Al-Sadaqa, u kojoj je preko 400 pacijenata bilo raspoređeno na svega deset aparata za dijalizu”, rekao je jedan od pacijenata.

Centri za dijalizu u Siyunu i Mukalli, gradovima u pokrajini Hadramaut na jugoistoku Jemena, primili su preko 250 pacijenata oboljelih od zatajenja bubrega. Ti centri su osnovani prije četiri godine.

Opremljeni su savremenom medicinskom opremom, između ostalog i aparatima za dijalizu. Dnevno primaju više sto pacijenata i rade 24 sata dnevno.

Bolnice u Hadramautu pružaju pun tretman

”Dijalizni pacijenti izbjeglice imaju potpuno isti tretman i sve privilegije koje uživaju pacijenti iz Hadramouta. Pri tome mislim na laboratorijske testove, kućno liječenje i slično”, rekao je Musaid Rowaished, šef centra za dijalizu Wadi Hadramout.

Opsada pokrajina Aden, Dali’, Shabwa, Lahaj i Abyan i napadi koje izvodi grupa Husi i borci odani svrgnutom predsjedniku Aliju Salehu i na ovaj način odnose živote Jemenaca, te dodatno komplikuju ionako tešku humanitarnu situaciju, dok međunarodna zajednica sve to nijemo i ravnodušno posmatra.

Izvor: Al Jazeera