Patagonsko pleme protiv eksploatacije nafte

Argentinska naftna kompanija YPF i američki Chevron potpisali su ugovor o stvaranju zajedničke kompanije kako bi u poljima argentinske Patagonije iz škriljca vadili naftu i gas.

Vrijednost nove firme procjenjuje se na 1,5 milijardi dolara, a prvih 300 miliona dolara bit će uloženo u postavljanje 100 novih bušotina. No, cijenu toga plaćaju lokalni stanovnici koji se boje da njihova životna sredina polako, ali sigurno propada.

Patagonijska zemlja plemena Mapuche zagađivana je, kako ih oni nazivaju, klackajućim magarcima, ali plaše se da će budućnost biti mnogo gora. Najstariji članovi plemena tvrde da nije mnogo ostalo od prirode koja ih je nekad okruživala.

“Sve je zagađeno naftom i ostalim otrovima. To utječe i na stanovništvo”, ocijenio je Gregorio Painemiya, starješina plemena.

‘Mjesto bez vode’

Daniel Sanchez je lider plemena Mapuche. Njegova zajednica živi u Galaj Kou, što na njihovom jeziku znači “mjesto bez vode”.

To je problem koji će postati još veći, jer uskoro treba početi s ubrizgavanjem vode pod pritiskom kako bi se iz zemlje vadili gas i nafta. Proces poznat kao hidraulično drobljenje.

Sanchez je rekao: “Borimo se protiv moćnih ljudi iz Sjedinjenih Američkih Država. Oni žele vaditi gas i naftu i to će uništiti našu zemlju i malo vode što imamo.”

Godine 2011, kada su rađena prva istraživanja, pleme Mapuchei organiziralo je proteste koje je predvodila tridesetogodišnja Cristina Linkopan, ali ona je prošlog mjeseca preminula. Njena majka Luisa Maliqueo krivi zagađenje za smrt svoje kćeri.

“To mora prestati. Moraju nas ostaviti na miru. Barem ovih nekoliko godina života što nam je ostalo. Nemamo više dostojanstva”, poručila je Maliqueo.

Bogati resursi

Luisa tvrdi da, iako je zemlja bogata resursima, njeno pleme postaje sve siromašnije.

Argentina je prva u svijetu po rezervama podzemnog škriljca, iz kojeg se hidrauličkim drobljenjem dobijaju gas i nafta. Uprkos zagađenju, većina stanovništva smatra da je to dobra vijest za njihovu zemlju.

Bazen Neuquen, gdje živi pleme Mapuche, može proizvesti više od 4.000 milijardi litara nafte od škriljca, što bi riješilo argentinski energetski deficit.

Stručnjak za naftu Nicolas Gadano je rekao: “Nafta iz škriljca je rješenje, ali ne možete pustiti privatne kompanije da rade šta im je volja. Vlada bi se trebala umiješati i postaviti regulacije.”

I Vlada se umiješala. U utorak je potpisan ugovor o osnivanju zajedničke firme između argentinske naftne kompanije YPF i američkog Chevrona koja će vršiti eksploataciju nafte i gasa.

Pleme Mapuche organiziralo je proteste. Zauzeli su jednu naftnu instalaciju, na koju su okačili svoju zastavu. Simboličan protest koji najvjerovatnije neće promijeniti planove korporativnih divova.

Izvor: Al Jazeera