Pastor Brunson stigao u SAD, Trump ga čeka u Bijeloj kući

Trump je zahvalio Turskoj što je Brunson pušten na slobodu, ali je negirao da je sa Ankarom postigao dogovor s tim u vezi (EPA)

Andrew Brunson, američki pastor koji je proveo dvije godine u zatvoru u Turskoj, stigao je u bazu američkih zračnih snaga nadomak Washingtona, izjavio je član američke Komisije za međunarodne vjerske slobode Tony Perkins.

Perkins, koji je putovao s Brunsonom, napisao je svom nalogu na Twitteru da je avion u kojem su se nalazili pastor i njegova supruga sletio, prenosi Reuters.

Planirano je da se Brunson tokom dana sastane sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom u Bijeloj kući.

“Bit će divno vidjeti ga i upoznati ga. On je sjajan kršćanin koji je imao teško iskustvo”, naveo je Trump u svom tvitu, potvrdivši da će se sa pastorom u Bijeloj kući sastati u 14.30 sati po lokalnom vremenu, prenosi Tanjug.

Dobri odnosi

“Oslobađanje Brunsona dovest će do dobrih, čak odličnih odnosa između SAD-a i Turske”, izjavio je ranije u subotu Trump.

Trump je zahvalio Turskoj što je Brunson pušten na slobodu, ali je negirao da je sa Ankarom postigao dogovor s tim u vezi.

Ponovivši da nije bilo sporazuma s Turskom o oslobađanju Brunsona, Trump je zahvalio turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu.

“Ne pravim dogovore o taocima”, rekao je američki predsjednik, prenosi AP.

Izvor: Agencije