Pašinjan: Propali napori o uspostavljanju prekida vatre

Azerbejdžan optužuje Armeniju za kršenje primirja, a Armenija Azerbejdžan za širenje dezinforacija o kršenju primirja (Reuters)

Armenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je u utgorak da su napori međunarodne zajednice da se uspostavi prekid vatre u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu ponovo propali, što je, kako je naglasio, rezultiralo civilnim žrtvama.

“Napori međunarodne zajednice o uspostavljanju prekida vatre, ovaj put uz posredstvo SAD-a, nisu uspjeli. Tokom konstantnog granatiranja koje vrši Azerbejdžan, danas su ubijeni i ranjeni civili u Artsahu [samoproglašenoj republici Nagorno-Karabah]”, naveo je on na Tviteru, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane optužilo je Armeniju za kršenje postignutog primirja, dok je i armensko Ministarstvo odbrane optužilo Baku da širi dezinforacije o kršenju primirja.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je u utorak armensku vojsku da je granatirala naseljena mjesta u blizini Nagorno-Karabaha, a iste optužbe stižu i sa armenske strane, koja tvrdi da Azerbejdžan granatira naseljena mjesta u Nagorno-Karabahu.

‘Koriste se razna oružja’

Zvanični Baku je optužio Armene da su u noći sa ponedeljka na utorak granatirali naseljena mjesta na teritoriji Azerbejdžana i da se ne pridržavaju sporazuma o prekidu vatre.

“Koriste se razna oružja da se gađaju naša vojska i naša naselja blizu ratne zone. Neprijateljski pokušaji su, međutim, uspešno odbijeni”, rekli su iz odbrambene službe Azerbejdžana.

Iz Jerevana stiže sličan ton.

“Lokalni sukobi su nastavljeni duž ratne zone. Odbrambene snage Artsaha nastavljaju sa borbenim zadacima, kako bi održali kontrolu nad situacijom”, navodi se u Ministarstvu odbrane Armenije.

Prema riječima ljudi iz informacionog centra za odbranu Nagorno-Karabaha, “azerbejdžanske oružane snage su koristile dronove, od kojih su neki oboreni od odbrambene vojske Artsaha”.

“Granatiraju naseljena mjesta, među kojima su gradovi Martuni i Martakert, kao i naselja u Askeran oblasti”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije