Oglasi

Partnerki Borisa Johnsona zabranjen ulazak u SAD

Razlog za zabranu je što je Carrie Symonds prošle godine posjetila samoproglašenu državu Somalilend, koju SAD ne priznaje.
Carrie Symonds je u SAD-u trebala učestvovati u aktivnostima neprofitne organizacije za zaštitu okeanaReuters

Američki zvaničnici navodno su Carrie Symonds, partnerki britanskog premijera Borisa Johnsona, onemogućili ulazak u Sjedinjene Američke Države, jer je s prijateljicom Nimko Ali, aktivistikinjom koja se bori protiv sakaćenja genitalija kod žena, prošle godine posjetila samoproglašenu afričku republiku Somalilend, koja se nalazi unutar Somalije.

Symonds je pokušala dobiti dozvolu za ulazak u SAD kako bi mogla učestvovati u aktivnostima neprofitne organizacije za zaštitu okeana, ali dozvolu za ulazak nije dobila, prenosi Tanjug.

Britanci koji u SAD idu putem sistema ESTA, elektronskog sistema za odobravanje putovanja koji im dopušta da u SAD-u bez punopravne vize provedu 90 dana, od marta 2011. godine moraju odgovoriti i na pitanje jesu li ikada posjetili Somaliju i Somalilend.

'Jedina demokratiju na afričkom rogu'

SAD ne priznaje Somaliland kao nezavisnu državu, već ga smatra dijelom Somalije.

Pošto se saznalo za to, Nimko Ali je na svom nalogu na Twitteru napisala da je Somalilend njena domovina i najbolje čuvana tajna Afrike.

"Izgradili smo jedinu demokratiju na afričkom rogu u 28 godina, i to bez međunarodne pomoći. Rado ću svakom lično pokazati zemlju iz koje potičem", dodala je.

Symonds nema nikakvu ulogu u vladi Borisa Johnsona.

Ni Symonds, ni iz britanske vlade nisu komentirali američku zabranu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.