Oglasi

Partneri 'G5 Sahel' obećali dvije milijarde eura za jug Sahare

Radi se o pomoći za provedbu razvojnih projekata koji trebaju zaustaviti nasilje na golemom području na jugu Sahare.
Boko HaramOrganizacija Boko Haram zagovara radikalno tumačenje šerijatskog zakonaEPA - Ilustracija

Partneri "G5 Sahel" okupljeni na konferenciji u Nouakchottu obećali su "gotovo dvije milijarde eura" pomoći za provedbu četrdesetak razvojnih projekata koji trebaju zaustaviti nasilje na tom golemom području na jugu Sahare.

Financijska pomoć će "dosegnuti gotovo dvije milijarde eura", piše skupina pet zemalja Sahela u priopćenju objavljenom nakon konferencije međunarodnih donatora i partnera G5 Sahela te čelnika njezinih pet zemalja članica Mauritanije, Malija, Čada, Burkine Faso i Nigera, prenosi Hina.

"Ta pomoć naših partnera uglavnom pokriva glavne potrebe Programa prioritetnog ulaganja", izrazio je zadovoljstvo predsjedatelj G5 Sahela, Nigerijac Mahamadou Issoufou.

Najizdašnije EU i Francuska

G5 je uoči konferencije procijenio da mu je za financiranje Programa prioritetnog ulaganja - PIP u razdoblju 2019-21. potrebno 1,9 milijarda eura za pogranična područja na kojima se pobunjenici učvršćuju iskorištavajući slabosti država.

Izgradnjom škola i ambulanti te osiguravajući pristup vodi, vlade se nadaju da će pridobiti siromašne stanovnike da ih odvrate od pobunjenika.

Zasad se ne zna koliko će pojedini donatori izdvojiti, ali najviše će izdvojiti EU i Francuska.

Europska unija je dodala 122 milijuna eura "svježeg novca", pa se njezin doprinos penje na 800 milijuna eura, rekao je povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.