Partizan šesti put prvak ABA lige

U finalu regionalne  košarkaške ABA lige odigranog u Laktašima, Partizan je u subotu navečer savladao Crvenu zvezdu 71:63.

Beogradski vječiti rivali su dan ranije osigurali mjesto u Euroligi.

Crvena zvezda je i nakon ovog finala ostala bez trofeja u ABA ligi.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bili su tandem Westermann i Bertans sa po 15 poena. Katić je bio najefikasniji u Zvezdi sa 19 koševa.

Reporter Al Jazeere Emir Delić javio je da su isključeni treneri oba tima, Duško Vujošević i Dejan Radonjić.

Partizan je bolje otvorio utakmicu, poveo 7:0, ali je Zvezda uspostavila kontrolu i prvo poluvrijeme završila pobjedom 33:25, javio je naš reporter.

Prvo poluvrijeme obilježila su 22 skoka Zvezde u odnosu Partizanovih devet.

U nastavku utamice, Partizan je zaigrao bolje. Igrači Partizana počeli su gađati trojke, a onda su isključena oba trenera.

Zvezda ima bolji rezultat ove sezone u međusobnim susretima, ali je Partizan sa šest titula najtrofejniji tim ABA lige.

Važna pobjeda

Iako su klubovi ulaskom u finale ispunili primarni cilj, a to je plasman u Euroligu u sljedećoj sezoni, iz obje ekipe istakli su prije utakmice kako je pobjeda nad gradskim rivalom uvijek važna – posebno ako je ulog titula najboljeg tima ne samo u gradu, već u cijeloj regiji. 

“Što se tiče imperativa, najveći deo posla je završen u polufinalu koje je obezbeđivalo vrlo važnu stvar, ko će reprezentovati region u Evroligi.

Polufinalne utakmice igrane su pod velikim pritiskom, ovaj tim Partizana koji smo napravili sa konceptom totalnog podmlađivanja. Nismo obećavali previše, ni plasman u EL, niti trofeje. Obećali smo naporan rad, održali smo to obećanje. Ne radimo u lakim uslovima, ali nemamo previše razloga da se žalimo, napravljen veliki uspeh osvajanjem pozicije za Evroligu”, kazao je trener Partizana Duško Vujošević.

Partizan je u polufinalu savladao Igokeu, 63:57, dok je Crvena zvezda bila bolja od Radničkog iz Kragujevca, 79:78.

“Polufinalni dan završen na zadovoljstvo obe ekipe, bio je evidentan veliki pritisak u polufinalu. U finalu protiv Partizana motivacija je uvek najveća.

Polufinale je za nas bilo meč sezone. Čeka nas evroligaško finale, Partizan u tom takmičenju ima veće iskustvo od Zvezde. Veliku motivaciju i želju stavićemo u funkciju pobede nad crno-belima”, poručio je trener Zvezde Dejan Radonjić.

Svi akteri finalne utakmice apelirali su na navijače da finale prođe bez incidenata, a policija je saopćila da je spremna odgovoriti na bilo kakve pokušaje navijačkih sukoba.

Izvori: Al Jazeera i agencije