Partijska knjižica preporuka za posao

Makedonija ima oko 180 hiljada zaposlenika administracije u javnom sektoru. Broj onih koji primaju platu iz budžeta povećao se za nekoliko desetina hiljada u posljednjih  nekoliko godina.

Iz redova opozicije stižu optužbe da je riječ o partijskim vojnicima, koji su sigurni glasači na izborima. Partijska zapošljavanja su u toku u komunalnim firmama u Skoplju, na četiri mjeseca prije lokalnih izbora.

Skopska  Alfa Televizija objavila je partijski spisak i kontaktirala neke od kandidata za zapošljavanje.

Referenca za posao

„U proceduri sam za zapošljavanje, dolazim iz Centra, sa preporukom iz štaba“, kazuje kandidat za zapošljavanje.

Potencijalnim zaposlenicima nudi se posao u gradskim javnim kompanijama. Ali gradonačalnik Skoplja negira da je partijska knjižica VMRO DPMNE-a, partije iz koje i on dolazi, referenca za dobijanje posla.

„Mislim kako uopšte nije bila važna partijska knjižica da bi dobili posao. Praktično, radi se i o veoma nepopularnim kompanijama“, veli Koce Trajanovski, gradonačelnik Skoplja.

Direktor javne transportne kompanije kaže da će zaposliti sedamdeset i pet građana, ali tvrdi da u procesu nema zloupotreba.

„Kao prvo, kod nas se ne traži partijska knjižica. Drugo, ne mogu tvrditi da neko od novoprimljenih nema partijsku knjižicu“, ističe Mišo Ivanov, direktor JSP Skoplje.

Lokalni izbori u Makedoniji su za četiri mjeseca. Aktuelna vlast sa zapošljavanjem partijskog kadra obezbjeđuje lojalnost i veće šanse za pobjedu, kažu analitičari.

U Makedoniji svake godine raste broj uposlenih u administraciji. Osim VMRO-DPMNE, za ovu situaciju okrivljuje se i Demokratska unija za integraciju. Prema okvirnom ugovoru  znatno je povećan broj zaposlenih Albanaca. No, dešava se da ovi građani dobiju posao, a da ne znaju gdje će raditi, pa sjede kod kuće i primaju platu.

A zašto treba da se zaposle, kad sjede kod kuće i čekaju raspoređenje?

„Zato što je tako postavljen proces 2001, Ohridskim okvirnim ugovorom“, odgovara Ivo Ivanovski, ministar za administraciju.

Sjedenje kod kuće

Ivanovski kaže kako se trude da  period sjedenja kod kuće zaposlenih traje što kraće. On ističe da pripremaju novi zakon za administraciju, gdje će  građani dobijati posao na bazi kompetentnosti i zasluga.

„Država je najveći poslodavac u zemlji. Procene opozicije su da se u poslednjih nekoliko godina zaposlilo blizu 50 hiljada ljudi, koji imaju partijsku vezu“, javila je iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Sa druge strane 65 procenata od budžeta troši se za plate administracije.

Izvor: Al Jazeera