Paroh koji je organizirao iftar: Vratiti komšijski život među ljude

Stanovnici i vjerske vođe u Potocima kažu da se ne radi o 'bratstvu i jedinstvu', nego normalnim odnosima među ljudima (Al Jazeera)

Piše: Vedrana Maglajlija

Kada je paroh Nebojša Radić na krsnu slavu i obilježavanje 150 godina postojanja pravoslavne crkve Vaznesenja Gospodnjeg u mjestu Potoci organizirao iftar u crkvenim prostorijama za komšije muslimane, nije ni očekivao da će ta vijest odjeknuti u cijeloj regiji.

Za stanovnike ove mjesne zajednice koja pripada Mostaru, kojeg često nazivaju “grad slučaj”, zbog podjela, to je bilo nešto veliko, ali za vjerske predstavnike ne i toliko neuobičajeno, jer, kako kažu, imaju dobre odnose.

“Moramo pokazati da možemo vratiti komšijski život, tu božansku ljubav, među ljude. Neka ovo bude poruka svima da se može živjeti u normalnim odnosima”, kaže paroh, koji je iz Nevesinja došao u ovo mjesto u Bijelom Polju prije pet godina.

Župna crkva izgrađena je 1912. godine, a u Bijelom polju nalazi se i samostan časnih sestara Foto: Al Jazeera

SPC sponzor nogometnog turnira

Dodaje da je bitno pružiti ruku prijateljstva zbog djece koja sada tu žive, ali ne zaboraviti šta se desilo. S njim se slaže i Milan iz ovog mjesta, kojem je zabrinjavajuće što takve stvari moraju biti vijest.

“To bi trebalo biti normalno, uobičajeno, tako trebamo živjeti, ne govorim sada da se svi grlimo i ljubimo, ali normalan odnos je nešto bitno, jer ja zavisim od svog komšije i on od mene.”

U Bijelom Polju živi približno 1.000 Srba, kaže paroh te dodaje da se uglavnom radi o povratnicima.

“Imamo tu, naprimjer, jedan turnir u malom fudbalu, gdje je Srpska pravoslavna crkva sponzor svake godine, i to je isto bilo veliko čudo prve godine. Na tom turniru učestvuju i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, i to je sve bez problema”, kaže.

Ljude treba okrenuti jedne prema drugim, ističe imam Agović.

“Ja se trudim tako živjeti i predstaviti svom džematu, ma ne mora neko ni biti vjernik. Islam to traži od nas da živimo u miru, prvo sam sa sobom, pa sa svojom porodicom, pa komšijom i čitavim svijetom. Ako je komšija nemiran zbog tebe, tu nema islama.”

Izvor: Al Jazeera