Oglasi

Parlamentu Zimbabvea trebaju dva dana za smjenu Mugabea

U utorak će vladajuća stranka ZANU-PF podnijeti prijedlog za smjenu 93-godišnjeg predsjednika, a u srijedu će se o njoj glasati.
Mangwana je izjavio da je glavna optužba protiv Mugabea što je dozvolio supruzi da uzurpira vladina ovlaštenjaEPA

Parlamentu Zimbabvea bit će potrebna dva dana da smjene predsjednika države Roberta Mugabea, izjavio je zvaničnik zimbabveanske vladajuće stranke ZANU-PF Paul Mangwana.

Kazao je da će oni u utorak podnijeti prijedlog za smjenu i oformiti komitet, a u srijedu će glasati o smjeni, prenio je AP.

Mangwana je izjavio da je glavna optužba protiv 93. godišnjeg Mugabea to što je dozvolio svojoj supruzi da uzurpira vladina ovlaštenja i da je suviše star da ne može čak ni hodati bez pomoći.

On je rekao da je vladajućoj partiji potrebna podrška najveće opozicione partije MDC da bi osigurala dovoljno glasova u Parlamentu.

Poslanici glavne opozicione partije MDC za utorak su najavili sastanak kako bi odlučili da li će se pridružiti rivalima u vladajućoj partiji radi najavljenog opoziva 93-godišnjeg Mugabea.

Krokodil mijenja Mugabea?

Emmerson Mnangagwa, nemilosrdni politički operativac s nadimkom Krokodil, vjerovatno će zamijeniti Mugabea na čelu Zimbabvea, ali mnogi se pitaju je li on stvarno ta promjena koja zemlji nužno treba.

Nadimak govori sve - Mnangagwu zovu "Ngwenya" (Krokodil), zbog političke lukavosti i bezobzirnosti.

I dok ga mnogi u Zimbabveu podržavaju samo zato da Mugabe napokon ode, drugi naglašavaju da mu je Mnangagwa desecima godina bio lojalna desna ruka, sve dok ga Mugabe prošli mjesec nije naglo smijenio sa mjesta potpredsjednika države.

Ta je smjena izazvala neočekivani državni udar, jer vojska, koja podržava Mnangagwu, ne želi da Mugabea naslijedi supruga Grace.

Udar je izazvao domino efekt, pa se i vladajuća ZANU-PF brzo odrekla Mugabea, iako protiv njega do tada nije nikada rekla niti riječ i proglasila Mnangagwu čelnikom stranke.

Junak protiv 'šopingholičarke'

Zimbabveanska politička pozornica pripremljena je za povratak Krokodila i njegove "Grupe Lacoste", kako se, po modnom brendu koji koristi reptila u logotipu, naziva njegova frakcija.

I dok se mnogi strani promatrači pitaju ko je Mnangagwa, on je u Zimbabveu jako dobro poznat.

Uz Mugabea je jedan od junaka borbe za nezavisnost 70-ih godina, ali i jedan od navodno upletenih u brutalno i krvavo slamanje pobunjenih plemena nakon toga.

Mnangagwa negira sudjelovanje u tim zločinima.

Iako ga se dugo smatralo prirodnim Mugabeovim nasljednikom, u nemilost je pao nakon sukoba s prvom damom Grace Mugabe, "šopingholičarkom" koja je također imala velikih ambicija naslijediti supruga.

Slično se dogodilo i Mnangagwinim prethodnikom na dužnosti potpredsjednika Joiceom Mjuruom, koji je smijenjen 2014. godine, nakon što se Grace potrudila da ga diskreditira.

Zabrinuti analitičari

Mnangagwa se okoristio time što je Mugabe potjerao Mjurua, ali je tri godine poslije i sam saznao kako je to naći se na strani koju Mugabe smatra suparničkom.

Pobjegao je iz zemlje strahujući za život.

Ali, izgleda da se Krokodil ipak "zadnji smije", ne podržava ga samo vojska, nego i moćno udruženje ratnih veterana.

Neki analitičari su, međutim, zabrinuti.

"Ti generali, uz podršku Mnangagwa, isti su oni ljudi koji su i stvorili ovaj nered u državi", kaže opozicioni političar i bivši ministar David Coltart.

On misli na izbore 2008. godine, na kojima je opozicioni Pokret za demokratsku promjenu pobijedio u prvom krugu, ali je do drugog kruga nasilno slomljen.

Mnangagwa je navodno orkestrirao to nasilje.

'Mnangagwa je nužno zlo'

"Ironično, sada govore da Mugabe treba biti maknut zbog korupcije i zloupotrebe vlasti, a oni su radili u dlaku isto", kaže Coltart.

Međutim, budu li iduće godine održani pošteni i slobodni izbori u Zimbabveu, Mnangagwa sigurno gubi, predviđa Coltart.

Politički analitičar iz Hararea Alexander Rusero smatra da je sada jedino važno Mugabea ukloniti sa vlasti.

"Mislim da ćemo se složiti da je loša promjena bolja nego nikakva. Mnangagwa je nužno zlo", naglasio je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.