Zatvorena biračka mjesta na parlamentarnim izborima u Siriji

Glasanje je održano i u područjima gdje Damask ima samo djelomičnu kontrolu (EPA)

U Siriji su zatvorena biračka mjesta na parlamentarnim izborima, održanim u dijelovima te ratom razorene zemlje koje drži zvanična vlast predvođena predsednikom Basharom sl-Assadom.

Sirijci su glasali na više od 7.000 biračkih mjesta u područjima koje kontrolira vlada.

Glasanjeje održano i na područjima gdje Damask ima samo djelomičnu kontrolu, poput provincija al-Hasakeh na sjeveroistoku, Idlib na sjeverozapadu i al-Raka na sjeveru. 

Assadovi protivnici su izbore označili kao “farsu”, dok je većina građana u anketama na biračkim mjestima izrazila zabrinutost zbog životnih troškova, prenosi Tanjug.

Izbori su održani u uvjetima strogih zdrastvenih mjera uvedenih zbog sprečavanje širenja COVID-a 19.

Unutar biračkih mjesta svi su nosili maske i rukavice, dok su glasači morali da koriste svoje hemijske olovke tokom glasanja.

Dva puta otkazivani izbori

Ovo su treći parlamentarni izbori u Siriji otkad je 2011. izbila prodemokratska pobuna protiv predsjednika Bashara al-Assada. 

Izbori su ove godine otkazani već dva puta od aprila, zbog pandemije korona virusa. 

Assadova stranka Baath i njeni saveznici očekuju većinu u parlamentu koji se bira na četiri godine

Izbori se događaju više od mjesec dana nakon stupanja na snagu novih sankcija SAD-a nad ključnim dužnosnicima sirijske vlade, te dok državu pogađa sve dublja ekonomska kriza. 

Dvije decenije al-Assadove vlasti

Za ulazak u parlament u kojem sjedi 250 zastupnika bori se oko 2,1 hiljade kandidata, u svih 15 sirijskih gubernija, pokazuju službeni podaci. Većina ih pripada vladajućoj stranci Baath i njoj sklonih političkih grupacija. 

Izbori se održavaju dva dana nakon 20. godišnjice vlasti al-Assada koji je na toj funkciji zamijenio svog oca Hafeza nakon što je preminuo 2000. godine. 

Službeni rezultati očekuju se u utorak. Assadova stranka Baath i njeni saveznici očekuju većinu u parlamentu koji se bira na četiri godine. Predsjednički izbori zakazani su za iduću godinu. 

Kandidati za parlament birače su pokušali privući programima kojima dominiraju ekonomska i društvena pitanja, kao i obećanjima o zaustavljanju velikog rasta cijena i obnovi infrastrukture, u vrijeme dok je sirijska ekonomija u slobodnom padu, a prema podacima Ujedinjenih naroda više od 80 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva. 

Izvor: Agencije