Parlamentarna skupština BiH usvojila Zakon o akcizama

Sjednicu, koja je trajala 15 sati, obilježili su burna rasprava i međusobne uvrede poslanika (Fena)

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je, s 22 glasa za i 20 glasova protiv, set zakona o trošarinama zbog kojih će za 0,15 konvertibilnih maraka (7,5 eurocenti) poskupjeti gorivo i cestarine, a vrlo vjerojatno i drugi proizvodi i usluge.

Sjednicu, koja je trajala do 4:15 sati u petak, obilježile su brojne stanke i burna rasprava, u kojoj nije nedstajalo i uvreda, prenose agencije.

Zastupnici su, nakon 15 sati rasprave, usvojili izmjene Zakona o trošarinama, izmjene Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te izmjene Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Zakonske izmjene podržali su zastupnici Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Hrvatske demokratske zajednice BiH i HDZ-a 1990.

Sredstva koja budu osigurana usvajanjem izmjena zakona o akcizama koristit će se ravnomjernu izgradnju cesta u BiH.

Izmjene zakona bile su preduvjet koji je postavio Međunarodni monetarni fond za odobrenje novih kredita.

‘Nek’ vam je Bog na pomoći’

Protiv zakona glasalo je sedam zastupnika Srpske demokratske stranke, pet zastupnika Demokratske fronte, po tri zastupnika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovone i Nezavisnog bloka te po jedan zastupnik Bosanskohercegovačke partije i Stranke demokratske aktivnosti.

Protivnici zakonskih izmjena upozoravali su tokom rasprave o zakonima da ne postoje jasne percepcije o tome na koji način se predviđa gospodarski rast i na osnovu kojih izračuna.

Zastupnik Momčilo Novaković (Partija demokratskog progresa – Narodni demokratski pokret) rekao je da je, studirajući ekonomiju, naučio da se “ekonomske reforme nedovoljno razvijenih zemalja ne mogu provoditi povećanjem poreznih stopa”.

“Ovo nije ekonomsko pitanje i svaki pokušaj da se ovo prikaže kao reforma nije u skladu znanjima iz ekonomije. Zbog toga sam apsolutno protiv ekonomskih reformi baziranih na povećanju poreza”, kazao je Novaković.

Svim građanima Bosne i Hercegovine je tokom rasprave poručio: “Nek’ vam je Bog na pomoći.”

Sredstva na poseban račun

Zastupnik Jasmin Emrić (A-SDA) zakone je nazvao “suviše važnim da bi se u pola godine prijedlog promijenio”, aludirajući na to da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i ranije predlagalo izmjene zakona koje nisu podržane u Zastupničkom domu.

“Da li to znači da predlagač ne zna materiju, već samo zna da nešto treba povećati, akcize na gorivo ili cestarine? Važno je povećati prihode, i to na najjednostavniji način”, pojasnio je Emrić.

Saša Magazinović iz SDP-a BiH smatra da ne postoje jasne pretpostavke kakav će to financijski udar proizvesti na gospodarski sektor, čija proizvodnja u ovisi o prijevozu robe.

Šefica Kluba SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da je do sada prikupljeno tri milijarde KM (oko milijardu i pol eura) od cestarina, a za izgradnju cesta je izdvojena milijarda KM (oko pola milijarde eura), od čega je 600 milijuna KM (oko 300 milijuna eura) pripalo entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, a 400 milijuna KM (oko 200 milijuna eura) entitetu Republika Srpska.

Zastupnica Hrvatske demokratske zajednice 1990 Diana Zelenika podsjetila je da zakoni predviđaju formiranje posebnog računa na koji će biti prikupljana sredstava od trošarina te da to jamči utrošak sredstava, dodajući da bi bilo principijelno podržati zakone.

Dom naroda po skraćenoj proceduri

Predložila je usvajanje zaključka koji predviđa da će sredstva koja će biti prikupljena nakon usvajanja seta zakona o trošarinama koristiti jednako od juga do sjevera, od istoka do zapada zemlje, a Vijeće ministara i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine bit će odgovorni za implementaciju zakona.

Nakon rasprave i usvajanja seta zakona o trošarinama, sjednica je prekinuta, na prijedlog dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Šefika Džaferovića (SDA).

Nastavak je zakazan za petak u 10:00 sati.

Dom naroda bh. Parlamenta je ranije set zakona usvojio po skraćenoj proceduri u dva čitanja, a od Zastupničkog doma traženo je da ga razmatra po hitnoj proceduri.

Izvor: Agencije