Parlamentarna istraga o potonuću trajekta

Potvrđena je smrt najmanje 275 osoba s potonulog trajekta, od kojih se 29 i dalje vodi kao nestalo (EPA)

Južnokorejski Parlament otvorit će istragu o brodolomu trajekta koji je iza sebe ostavio najmanje 300 mrtvih ili nestalih, nakon što je Vlada kritizirana zbog odnosa prema toj velikoj tragediji u kojoj su većina žrtava srednjoškolci.

Posebna sjednica Parlamenta bit će održana ovog tjedna, a brojni parlamentarni odbori će početi rad već u ponedjeljak, naveli su iz Vlade te zemlje i opozicije, koja će biti posvećena utvrđivanju uzroka i odgovornosti za potapanje trajekta “Sewol”, prenio je AFP.

I iz vladajuće stranke, koja poručuje kako treba “učiniti napore kako bi se spriječilo ponavljanje takve katastrofe”, i iz opozicije su suglasni kako se treba fokusirati na parlamentarnu istragu, imenovanje specijalnog tužitelja i saslušanja.

AFP podsjeća kako je, tri tjedna nakon prevrtanja trajekta kod jugozapadne obale Južne Koreje, potvrđena smrt najmanje 275 osoba, od kojih se 29 i dalje vodi kao nestalo.

Uhapšeno 20-ak odgovornih

Više od 80 posto žrtava te nesreće bili su srednjoškolci iz jedne škole u blizini Seula, koji su 16. travnja krenuli na ekskurziju na otok Jeju.

U međuvremenu je 20-ak zaposlenih kompanije koja je bila vlasnik trajekta, članova posade i odgovornih iz južnokorejske asocijacije brodarstva uhićeno pod optužbom da su povrijedili pravila sigurnosti, ali i zbog korupcije.

Trajekt je prevozio 3.608 tona tereta, uključujući 108 vozila, kada je potonuo na plovidbi iz luke Incheon na otok Jeju.

Istražitelji vjeruju da je brod bio pretovaren i da je to pridonijelo potonuću.

Zbog te tragedije južnokorejski premijer Chung Hong-won podnio je ostavku, a predsjednica Park Geun-hye ispričala se naciji jer nije bila “sposobna” spriječiti nedjelovanje nakon tragedije trajekta “Sewol”.

Izvor: Agencije