Parlament Venecuele: Maduro izveo državni udar

Venecuela, Parlament, Skupština
Rezolucija će skupštinu navesti na djelovanje na međunarodnom planu da pokrene sva moguća sredstva pritiska (Reuters)

Parlament Venezuele, kojim dominira oporba, prihvatio je rezoluciju u kojoj se proglašava da je režim predsjednika Nicolasa Madura izveo “državni udar” obustavom procesa referenduma protiv šefa države, prenosi Hina.

Nacionalna skupština proglasila je da je narušen ustavni poredak te da je režim Nicolasa Madura izvršio državni udar, koji će skupštinu navesti na djelovanje na međunarodnom planu da pokrene sva moguća sredstva pritiska, prema rezoluciji koju je usvojio Parlament.

Državno izborno vijeće (NCE) objavilo je u četvrtak navečer da do daljnjega odgađa proces skupljanja potpisa za referendumski postupak protiv predsjednika.

Središnje izborno povjerenstvo optužuje oporbu za prijevaru i krivotvorenje potpisa jer se, navodno, na popisima pojavljuju imena i podaci ljudi koji su umrli. 

Gospodarski krah zemlje

To je bila posljednja etapa za oporbu desnog centra, okupljenu oko Stola za demokratsko jedinstvo (MUD), koji je većinski u parlamentu, prije organiziranja tog referenduma protiv predsjednika.

Venezuelanska oporba pozvala je građane na masovne prosvjede jer tvrde da su imali dovoljno potpisa i sve ispunjene uvjete za pokretanje referenduma. 

MUD optužuje Madura da je odgovoran za gospodarski krah zemlje bogate naftom, koju je pogodio pad cijene njezinog najvećeg bogatstva.

Venezuelanci svakodnevno stoje u dugim redovima ispred sve više praznih dućana. Prema procjeni MMF-a, inflacija ove godine iznosi 475 posto, a za 2017. se predviđa 1660 posto uz jednu od najviših stopa kriminala na svijetu.

Izvor: Agencije