Parlament Tunisa neće tražiti da se Francuska izvini zbog kolonijalne vlasti

Zagovornici usvajanja rezolucije rekli su da je izvinjenje neophodno 'za okretanje stranice tog mračnog perioda u historiji i uspostavljanje jednakosti u odnosima' (EPA)

Parlament Tunisa odbacio je prijedlog rezolucije kojom se Francuska poziva da se izvini toj državi za zločine tokom kolonijalne vlasti i plati reparacije.

Protivnici usvajanja rezolucije tokom užarene 14-satne debate navodili su da bi takav potez doveo do ekonomske katastrofe jer je Francuska glavni trgovinski partner Tunisa i zemlja s najvećim brojem investicija u Tunisu.

Uz to, u Francuskoj živi gotovo milion Tunižana, prenosi Beta.

Zagovornici usvajanja rezolucije rekli su da je izvinjenje neophodno “za okretanje stranice tog mračnog perioda” u historiji i uspostavljanje jednakosti u odnosima.

Obnovljeni gnjev

Debata je uslijedila u vrijeme obnovljenog gnjeva u nekim evropskim zemljama zbog zločina u kolonijalnom periodu i nadovezuje se na proteste u Sjedinjenim Američkim Državama zbog rasne nejednakosti i brutalnosti policije, započete nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda tokom hapšenja.

Tunis je 75 godina bio pod francuskom okupacijom i njen protektorat, od 1881. do 1956. Francuski vojnici napustili su Tunis tek 1963.

Rezoluciju kojom se zahtijeva “zvanično i javno izvinjenje Francuske za zločine, ubistva, mučenja, silovanja, prisilne deportacije i pljačkanje prirodnih resursa” predložila je nacionalistička stranka Koalicija Al Karama, koja ima 19 od 217 zastupnika.

Za prihvatanje njenog prijedloga glasalo je 77 zastupnika, pet ih je bilo protiv, uz 46 suzdržanih. Za usvajanje su bili potrebni glasovi apsolutne većine, odnosno 109 zastupnika.

Predloženom rezolucijom zahtijevano je i “obeštećenje Tunisa i svih koji su iskusili patnje kolonizacije”.

Izvor: Agencije