Parlament Španije: Pet Katalonaca pušteno iz zatvora da polože zakletvu

Katalonski zastupnik Jordi Sanchez uoči početka konstitutivne sjednice Španskog parlamenta (EPA)

U Madridu je danas održana konstitutivna sJednica Parlamenta Španije, uz prisustvo pet zatvorenih katalonskih predstavnika, kojima je dozvoljeno da privremeno izađu iz zatvora da bi položili zakletvu.  

Dva doma Španskog parlamenta ipak će morati da odlučuju da li će mandati katalonskih zastupnika – četvoro za donji dom i jedan za Senat, izabranih na izborima 28. aprila, biti suspendovani dok im traje suđenje za pokušaj odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine, prenijela je agencija Beta.

Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sanchez osvojili su zastupničke mandate u Kongresu, Donjem domu Parlamenta, na izborima u aprilu, dok je Raul Romeva dobio mandat u Senatu, prenosi Tanjug.

Njih petoro, koji su u zatvoru više od godinu dana, dovedeno je jučer u Madrid da bi danas prisustvovali konstitutivnoj sjednici Parlamenta, gdje prvi put sjedi i 24 poslanika ekstremno desničarske stranke Vox.

Katalonski zastupnici su morali da obećaju da će poštovati Ustav Španije, što su uradili, ali su i naglasili da ostaju vjerni svojim ubjeđenjima.

Suspenzija bi imala posljedice po Sancheza

Ukoliko Parlament odluči da ih suspenduje to bi moglo da ima posljedice za Pedra Sancheza, čija je Socijalistička stranka pobijedila na izborima u aprilu i osvojila 123 mjesta, što je nedovoljno za samostalno formiranje Vlade. 

Ako budu suspendovani i ne budu zamijenjeni nekim iz njihove stranke, to će automatski smanjiti granicu potrebnu Sanchezu da bude ponovo izabran na čelo vlade.

Sanchezu u tom slučaju ne bi bile potrebne katalonske separatističke stranke da bude ponovo izabran na glasanju predviđenom krajem juna ili početkom jula.

Godinu i po dana nakon pokušaja secesije Katalonije, najgore političke krize kroz koju je prošla Španija u četrdeset godina demokratije, katalonsko pitanje je i dalje „eksplozivno“. 

Pedro Sanchez, koji je u junu 2018. svrgnuo konzervativca Mariana Rajoha, računa na dijalog sa Kataloncima, uprkos teškoćama.

Desnica se i dalje protivi njegovim pokušajima približavanja i traži suspenziju autonomije Katalonije, gdje su i dalje separatisti na vlasti.

Izvor: Agencije