Parlament Slovenije protiv referenduma o izbjeglicama i migrantima

Slovenija, Parlament
Promjena stranačkih boja nakon izbora u Sloveniji nije uobičajena, ali nije zakonski zabranjena (EPA)

Parlament Slovenije u srijedu je odbio inicijativu dvije desne stranke da se održi referendum na kojem bi se birači odlučili o prihvaćanju ili odbacivanju globalnog kompakta o migracijama, odnosno Marakeškoj deklaraciji.

Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše i Nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča predlagale su da birači na referendumu odgovaraju na pitanje: „Jeste li za to da Slovenija pristupi Globalnom dogovoru o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama koji izjednačuje legalne i ilegalne migracije?“.

Parlamentarni odbor za vanjsku politiku u srijedu je, nakon četvorosatne rasprave, odlučio da takav prijedlog nije adekvatan za početak zakonodavne procedure raspisivanja referenduma, a ‘za’ su glasovali samo predstavnici Janšine i Jelinčičeve stranke.

Prije toga, pravna služba Parlamenta ocijenila je kako je predloženo referendumsko pitanje „nejasno“ i zato ne može biti postavljeno na referendumu te navela da odluke  o prihvaćanju međunarodnih sporazuma i konvencija donose Vlada ili Parlament i da ne mogu biti predmet referendumskog odlučivanja.

Uprkos početnim rezervama, Vlada Slovenije koju vodi premijer Marjan Šarec u decembru je prihvatila Marakešku deklaraciju, uz izjavu da je globalni kompakt o uređenim migracijama dobar korak kako bi se migracijski problemi počeli rješavati multilateralnom saradnjom, te kako se radi o političkom, a ne pravno obvezujućem aktu koji bi države prisilio na promjenu migracijske politike koja ostaje u nadležnosti država kao suvereno pravo.

Posljedica populizma

Sjednici vanjskopolitičkog odbora na kojoj je inicijativa za održavanje referenduma odbijena prisustvovao je i ministar vanjskih poslova Miro Cerar, podržavši stavove Vlade da je potpisivanje Marakeške deklaracije bilo pozitivan čin.

Na tvrdnju opozicijske desnice da su nekontrolirane migracije iz islamskih država dovele do Brexita i urušavanja evropske sigurnosne politike, Cerar je kazao kako je Brexit „posljedica populizma i širenja lažnih vijesti“, pri čemu su državljani Velike Britanije, po njegovim riječima bili prevareni.

Većina višesatne rasprave prije odbacivanja inicijative o referendumu odvijala se između stranaka Ljevice, stranke koja je naklonjena primanju izbjeglica i migranata i predstavnika oporbenih desnih stranaka.

Zastupnici Ljevice optužili su inicijatore referenduma da govorom mržnje i otvorenim „rasizmom“ plaše obične građane pred nepostojećom prijetnjom i to iz vlastitih političkih motiva, dok su predstavnici opozicije Ljevicu optuživali da je kriva za ilegalne migracije koje mogu ugroziti nacionalni identitet i suverenost Slovenije.

Izvor: Agencije