Parlament sa istoka Libije pozvao egipatsku vojsku da intervenira

Borci Vlade nacionalnog jedinstva nedavno su ponovo uspostavili kontrolu u više područja blizu Tripolija (Reuters)

Libijski nepriznati parlament, sa sjedištem u istočnom dijelu zemlje, pozvao je egipatsku vojsku da intervenira u Libiji, radi “zaštite nacionalne sigurnosti obje zemlje”, u svjetlu turske podrške njihovom rivalu i međunarodno priznatoj instituciji, Vladi nacionalnog jedinstva (GNA), sa dsjeištem u Tripoliju.

Parlament, sa sjedištem u istočnom gradu Tobruku, podržava odbjeglog penzioniranog generala Khalifu Haftara, koji od aprila 2019. godine vodi ofanzivu i nastoji preuzeti glavni grad Tripoli od međunarodne priznate Vlade.

Haftara podržavaju Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija, a Turska i Katar Vladu nacionalnog jedinstva, podsjeća Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Parlament u Tobruku pozvao je Libiju i Egipat da ujedine snage u borbi protiv “okupatora”, referirajući se na Tursku, saopćeno je.

‘Turska okupacija direktna prijetnja’

“Egipatske oružane snage imaju pravo intervenirati radi zaštite libijske i egipatske nacionalne sigurnosti ako uoče neposrednu prijetnju sigurnosti naših zemalja”, navodi se u saopćenju.

“Turska okupacija predstavlja direktnu prijetnju nama i susjednim zemljama, uključujući Egipat”, dodaje se.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sissi rekao je u junu da je sada legitimna bilo kakva direktna intervencija Egipta u susjednoj Libiji, zbog turske uloge u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Sissi je upozorio da je libijski strateški grad Sirte crvena linija koju ne bi trebali preći borci Vlade nacionalnog jedinstva.

Borci Vlade nacionalnog jedinstva nedavno su ponovo uspostavili kontrolu u više područja blizu Tripolija i spriječili napore Haftara za okupacijom tog grada.

Neredi u zemlji bogatoj naftom traju od 2011. godine i rušenja i ubistva dugogodišnjeg čelnika Moammera Gaddafija.

Izvor: Agencije