Oglasi

Parlament RS-a odbio naziv 'bosanski jezik'

Zastupnici Domovine tražili su da se u školama u RS-u bosanski prizna kao 'jezik koji koriste Bošnjaci'; amandmani nisu prihvaćeni.
Skupština RS-a, RS, SkupštinaU Ustavu RS-a stoji da konstitutivni narodi tog entiteta govore jezicima srpskog, bošnjačkog i hrvatskog narodaAl Jazeera - Arhiva

Skupština entiteta Republika Srpska (RS) usvojila je danas Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ne prihvativši amandmane većinski bošnjačke koalicije "Domovina", koji su predviđali uvođenje naziva "bosanski jezik" u tom entitetu Bosne i Hercegovine.

Zastupnici "Domovine" tražili su od Ministarstva prosvjete i kulture da se u školama u RS-u bosanski jezik prizna kao "jezik koji koriste Bošnjaci", jedan od tri konstitutivna naroda u RS-u i Bosni i Hercegovini.

Zastupnik te koalicije Nedim Čivić upozorio je da učenici bošnjačke nacionalnosti u okolini Zvornika ne idu na nastavu jer im se u školske dokumente ne upisuje bosanski jezik iako je Ustav definirao da Bošnjaci imaju pravo zvati svoj jezik kako žele, prenosi Beta.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević odgovorio je da se ponaša u skladu s Ustavom RS-a, u kojem je naveden "jezik bošnjačkog naroda".

Jezici srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda

U Ustavu RS-a stoji da konstitutivni narodi tog entiteta – Srbi, Bošnjaci i Hrvati – govore jezicima srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Parlament RS-a danas je, unatoč protivljenju bošnjačkih zastupnika, usvojio i Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

Usvojen je i Nacrt zakona o oduzimanju imovine proizašle iz kaznenog djela, koji je upućen u javnu raspravu.

Vladajuća većina, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, prihvatila je odluku o zaduženju RS-a u iznosu 51,3 milijuna eura kod Svjetske banke za restrukturiranje Željeznica RS-a.

Izvor: Agencije