Parlament Republike Srpske odlučuje o rezervnom sastavu policije

Iz OHR-a je prije nekoliko dana saopćeno da im je nejasan razlog za postojanje rezervnog sastava policije MUP-a RS (EPA)

Zastupnici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska odbacili su zahtjev Draška Stanivukovića iz Partije demokratskog progresa da s dnevnog reda budu povučene dvije točke – nacrt izmjena i dopuna zakona o javnom redu i miru, te zakona o policijskim službenicima, kojim je, između ostalog, predviđeno formiranje pričuvnog sastava policije.

Svoj zahtjev obrazložio je time što smatra da izmjene tih zakona “predstavljaju gušenje medijskih, ali i ljudskih prava i sloboda”.

Odgovorio mu je ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač, rekavši kako se radi o “paušalnim ocjenama”.

“Nadam se da u opoziciji ima dovoljno stručnih ljudi, koji će moći da daju svoje ocjene i da doprinesu da poboljšamo određene članove zakona, koje smo predložili i prihvatićemo sve ono što smatramo da je dobro. Zato i jesmo ovdje u ovoj Skupštini da pričamo o tome i da poboljšamo prijedloge, koje smo iznijeli u ovom Nacrtu zakona”, rekao je Lukač.

“Ako vi propišete da je zabranjeno da se fotografiše službeno lice ili policajac… Dragi ljudi, znate da je samo u muzeju zabranjeno fotografisanje. Pa nisu policajci eksponati. Nismo ih stavili u muzej da zabranimo fotografisanje. Mislim da je ovo krajnje suvišan član da nema potrebe da se nalazi ovdje”, smatra Stanivuković.

Lukač: Svaki policajac više znači bezbjednost

U obrazloženju prijedloga o uspostavljanju pričuvnog sastava policije, iz MUP-a Republike Srpske tvrde da će to pridonijeti podizanju sigurnosti na višu razinu, a posebno “u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize”.

Zakonom je propisano da će pričuvni sastav policije imati iste ovlasti kao i policijski službenici redovitog sastava, a mijenjaju se i pojedine ovlasti direktora policije.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić ne smatra da postoje razlozi da taj entitet ima pričuvni sastav policije, jer u ovom trenutku ima najmanje 7.000 zaposlenih u MUP-u, od kojih je svega oko 350 Bošnjaka i još manje Hrvata.

“Rezervni sastav policije ne treba građanima, već politici koja se provodi”, rekao je Salkić.

Ministar unutarnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska Dragan Lukač odgovara kako “nema apsolutno ništa protiv da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ili bilo koji kanton u Federaciji BiH uspostavi rezervni sastav policije”.

“Svaki policajac više na našim ulicama znači bezbjednost, pa bio on i rezervni policajac, koji će zajedno raditi s aktivnim policajcem”, tvrdi Lukač.

Neće imati punu plaću policajca

Prema Lukaču, “rezervni sastav policije u Republici Srpskoj će brojati 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava”, što znači da bi u tom entitetu moglo biti oko 1.000 pripadnika tih snaga.

“Oni neće odmah u startu svi biti regrutovani, već njih 100-200, kako bi prošli obuku, dobili uniformu i bili plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka”.

Najavio je i kako će im naknada iznositi 80 posto prosjećne plaće u Republici Srpskoj, ovisno o tome koliko dana će biti angažirani.

Upozorenja medija, NVO sektora i opozicije

Protiv usvajanja Nacrta zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru, kojim se, između ostalog, kao prekršaj javnog reda i mira predviđa “neovlašćeno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti”, najglasniji su medijska zajednica, nevladin sektor, kao i opozicionari, koji traže povlačenje zakona iz parlamentrane procedure.

No iz MUP-a Republike Srpske odbacili su tvrdnje da se izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru “uvode nove represivne mjere prema novinarima”.

Da bi se, kako dodaju, smatralo da je počinjen prekršaj “potrebno je da određeno lice neovlaštenim fotografisanjem ili snimanjem ometa i spriječava službenike dok vrše svoje dužnosti”.

Zabrinutost međunarodne zajednice

Iz Delegacije Europske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, kao i nekoliko veleposlanstava i Ureda visokog predstavnika (OHR), također su izrazili zabrinutost slanjem izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru u parlamentarnu proceduru.

Ukoliko bude usvojene, smatraju, negativno bi utjecale na ostvarivanje osnovnih sloboda u entitetu Republika Srpska, posebno na slobodu izražavanja i slobodu okupljanja.

Entitetski parlament raspravljat će i o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske – po hitnom postupku.

Zasjedanje će trajati tri dana, a ukoliko ne bude potrebno nastavak je najavljen i idućeg tjedna.

Izvor: Al Jazeera i agencije