Parlament potvrdio belgijsku vladu

Elio di Rupo: Okončana politička kriza koja je trajala 18 mjeseci (EPA)

Belgijski parlament odobrio je u subotu vladu socijaliste Elija di Rupa, čime je okončana politička kriza koja je trajala 18 mjeseci.
U Donjem domu belgijskog parlamenta 89 poslanika glasalo je za, a 54 protiv odobrenja vlade.

Analitičari navode da je Di Rupova koaliciona vlada kontroverzna, pošto u njenom sazivu nema flamanske separatističke stranke N-VA, koja je na izborima osvojila najviše glasova, a nije ustanovljena ni zajednička osnova s brojnim ostalim partijama.

Prethodna vlada, na čijem je čelu bio Yves Leterme, do sada je obavljala dužnost u tehničkom mandatu dok su trajale prepirke između belgijskih političara o uslovima koalicionog sporazuma poslije izbora održanih u junu prošle godine.

Prethodna vlada, na čijem je čelu bio Yves Leterme, do sada je obavljala dužnost u tehničkom mandatu.

Nekadašnji belgijski premijer i lider Evropskih liberala u Evropskom parlamentu (EP) Guy Verhofstadt izjavio je da je Francuska najveća prijetnja po jedinstvo Evropske unije (EU) nakon što je predsjednik te zemlje Nicolas Sarkozy uspio u svojoj misiji da odvoji Veliku Britaniju od Evrope kako bi učvrstio moć Pariza, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.

Verhofstadt je istakao da je smanjenjem utjecaja Velike Britanije najveća prijetnja po EU Sarkozyeva dugotrajna namjera da smanji obim EU, čime bi Francuskoj bilo omogućeno da ima veća ovlaštenja.

‘Otimanje’ Evrope

Britanski dnevnik ističe da se Sarkozy često žalio na obim EU i da više teži ka gradnji manje odvojene “avangarde”, kako bi se postigla fiskalna unija bez ometanja ekonomski slobodnije Velike Britanije i njenih saveznika u istočnoevropskim članicama EU.


Guy Verhofstadt [EPA]

Sarkozy je bio zadovoljan, dok su ostali evropski lideri izražavali užasnutost u Briselu nakon što je britanski premijer David Cameron iskoristio veto da spriječi promjene evropskih sporazuma.

Cameron je to učinio nakon što su se Pariz i Berlin usprotivili prijedlogu za “zaštitne mjere” po britansku ekonomiju.

Verhofstadt je izrazio zabrinutost da bi britanska odluka u Briselu da stavi veto na svaku promjenu Sporazuma između 27 članica EU mogla omogućiti Francuskoj da “otme” Evropu.

“Strahovanje nije mogućnost međuvladinog sporazuma između 26 zemalja članica EU. Moramo se sjetiti i paziti Sarkozya i njegovih govora u kojima je pozivao na manju uniju. Svako zna da je to sada veliki rizik”, naglasio je bivši belgijski premijer.

Izvor: Agencije