Parlament o nepovjerenju Janšinoj Vladi

Vanredna sjednica će početi uvodnim izlaganjem šefa poslaničke grupe PS Janija Mederndorfera (www.dz-rs.si)

Slovenski parlament će se u srijedu na vanrednoj sjednici izjasniti o proceduri glasanja o nepovjerenju Vladi premijera Janeza Janše, odlučio je Kolegij šefova poslaničkih grupa u skupštini.

Kako je javila agencija STA, ukoliko bude usvojena procedura, glasanje o nepovjerenju se očekuje u kasnim popodnevnim satima, kao i glasanje o povjerenju mandatarki za sastav nove Vlade, vršiocu dužnosti predsjednika Pozitivne Slovenije (PS) Alenki Bratušek.

Poslanici će se na zasjedanju u srijedu prvo izjasniti o kandidaturi šefa poslaničke grupe Socijaldemokrata (SD) Janka Vebera za novog predsjednika parlamenta, nakon čega će uslijediti rasprava o postupku glasanja o nepovjerenju Janšinoj Vladi.

Vanredna sjednica će početi uvodnim izlaganjem šefa poslaničke grupe PS Janija Mederndorfera, koji je i pokrenuo proceduru glasanja o nepovjerenju Vladi Janeza Janše, javila je STA.

Poslije Mederndorfera poslanicima će svoj program predstaviti Bratušek, nakon čega će im se obratiti i Janez Janša.

Gubitak podrške

Slovenska narodna stranka (SLS) u ponedjeljak je napustila vladajuću koaliciju premijera Janeza Janše, koja tako ostaje s podrškom samo trećine zastupnika u Parlamentu i polovinom ministara u odnosu na stanje kad je prije nešto više od godine dana počela djelovati.

Uz samog Žerjava, koji je u Vladi Slovenije bio ministar za privredu i tehnologiju, ostavku je dao i ministar za poljoprivredu i prostor Franc Bogovič. Izjave o ostavci odmah su dostavili i premijeru Janši.

Nakon Građanske liste (GL) Gregora Viranta te Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca, SLS je treća stranka koja je u posljednjih mjesec dana napustila Vladu, a njeni ministri dali ostavke.

Sve tri stranke su se odlučile na ovaj potez nakon odbijanja Janše da podnese ostavku i predloži kandidata za novog premijera kako bi se koalicijska Vlada održala.

Takvi su se zahtjevi tri stranke pojavili nakon objave Antikorupcijske komisije da je Janša zatajio više od 200.000 eura imovine u svojoj imovinskoj kartici, što on od početka afere negira, tvrdeći da se radi o “planskom pokušaju političke diskreditacije”.

Nova vlada

Dvije od stranaka koje su izašle iz Janšine Vlade podržavaju imenovanje nove prijelazne Vlade, koju će pokušati formirati Alenka Bratušek iz najjače opozicione stranke Pozitivna Slovenija (PS), čime bi se izbjegla opasnost prijevremenih izbora.

GL i DESUS umirovljenika spremne su načelno ući u novu koalicijsku Vladu koju bi vodila Bratušek, ako je Parlament na vanrednoj sjednici, predviđenoj za srijedu, izabere za mandatarku.

Za izbor Bratušek treba najmanje 46 od 90 zastupničkih glasova.

U slučaju da dobije potrebnu većinu, ona bi Parlamentu morala predložiti sastav nove Vlade.

Izvor: Agencije