Parlament Mađarske odbio Istanbulsku konvenciju

Zabrana, koja je najavljena prošlog petka, stupa na snagu sutra (EPA)

Parlament Mađarske je u utorak odbio Istanbulsku konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama te je pozvao Vladu da lobira protiv usvajanja ovog akta u Evropskoj uniji.

Deklaracija protiv usvajanja Istanbulske konvencije, uz podršku desnih stranaka, usvojena je sa 115 glasova za, 35 protiv i tri suzdržana, prenosi Hina.

Opozicija je glasala protiv rezolucije kojom se poziva Vlada da odustane od daljnjih koraka prema ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Tokom glasanja opozicione zastupnice držale su natpise sa seksističkim i mizoginim izjavama zastupnika vladajuće stranke Fidesz.

Vlada premijera Viktora Orbana potpisala je Istanbulsku konvenciju 2014. godine, ali je nije nikada ratificirala.

Konvenciju sastavilo Vijeće Evrope

Orban i njegova stranka dugo se bore protiv “rodnog ludila” te su, primjerice, zabranili univerzitetima da drže kolegije iz rodnih studija.

Vlada ima “pravo braniti svoju zemlju, kulturu, zakone, tradicije i nacionalne vrijednosti, a stavove manjine o rodu ne bi trebala ugrožavati”, piše u rezoluciji.

Ključni dijelovi Istanbulske konvencije koji štite djecu i žene od nasilja ugrađeni su u mađarski pravni sistem, piše u deklaraciji, prenosi agencija MTI.

Istanbulsku konvenciju sastavilo je Vijeće Evrope s ciljem stvaranja pravnog okvira za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama.

Izvor: Agencije