Parlament Libije odbacio odluku o raspuštanju

Libijski parlament odbacio je danas odluku Vrhovnog suda o raspuštanju, uz ocjenu da je “presuda donijeta pod prijetnjom oružjem”.

“Predstavnički dom odbacio je presudu pod ovim uslovima i naveo je da i dalje funkcionira, kao i Vlada, izabrana 25. juna”, javila je večeras državna televizija Libija Avalan, prenio je AFP.

Saopćenje je na lokalnoj televiziji pročitao poslanik libijskog Parlamenta Adam Abu Sakhra.

U saopćenju se također navodi da je odluka o raspuštanju Parlamenta koju je danas ranije donio Vrhovni sud u Tripoliju “donijeta pod prijetnjom oružjem pošto glavnim gradom vladaju zabranjene milicije”, piše Tanjug.

Libijski Vrhovni sud odlučio da Parlament treba biti raspušten jer je prekoračio ustavna ovlaštenja, a tom odlukom zemlja je gurnuta još više u politički haos.

Odluka je donijeta na zahtjev poslanika koji bojkotiraju sjednice Parlamenta koji ne postupa po Ustavu jer zasijeda u Tobruku, a ne u Tripoliju ili Benghaziju.

Na presudu Vrhovnog suda ne može se uložiti žalba i istom odlukom Suda poništava se ustavni amandman koji je doveo do parlamentarnih izbora 25. juna, s tim u vezi poništava rezultate izbora i svih odluka koje su iz toga rezultirale.

Slavlje u Tripoliju

Brojni stanovnici Tripolija, ali i drugih gradova, izašli su danas na ulice i trgove da proslave odluku Vrhovnog suda. Ta odluka ide u korist libijskog Generalnog nacionalnog kongresa i Vlade nacionalnog spasa. Prema njoj, Zastupnički dom Skupštine u Tobruku je neustavan.

Zamjenik predsjedavajućeg Generalnog nacionalnog kongresa je na konferenciji za novinare kazao da će Kongres, prema odluci Vrhovnog suda, nastaviti sazivati sjednice, javio je iz Tripolija reporter Al Jazeere Mahmoud Abdul-Wahed.

Još od svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine Libiju svakodnevno potresaju sukobi između pobunjeničkih grupa, koje se bore ne samo za političku prevlast, već i za kontrolu nad energetskim resursima.

“Odluka Vrhovnog suda znači da je Parlament u Tobruku postao stvar prošlosti, odluke te institucije nemaju nikakvu težinu. Libijci su se sada vratili na put Ustava, institucija i vladavine prava”, kaže advokat Abdelrahman Alkeesah.

Kamal Idhaan, predsjednik Vrhovnog suda, rekao je: “Presudio sam u ime naroda. Vrhovni sud je odlučio da je došao kraj neprijateljstvu i mržnji.”

Libijsko društvo je duboko podijeljeno, jer nijedna od suparničkih grupa nije pokazala volju za uspostavljanje primirja.

Izvor: Al Jazeera i agencije