Parlament Katalonije bira predsjednika vlade

Jordi Turull je optužen za pobunu protiv Španije, ali je na uvjetnoj slobodi (EPA)

U katalonskom Parlamentu u četvrtak će biti održano dugo očekivano glasanje o predsjedniku vlade Katalonije, za koga je kandidat 51-godišnji zagovornik neovisnosti Jordi Turull, prenose španjolski mediji.

Turull, optužen za pobunu protiv Španjolske, ali na uvjetnoj slobodi, predložen je za kandidata nakon što je od svoje kandidature odustao Jordi Sanchez, pritvoren pored Madrida.

Stranke za neovisnost Katalonije, koje imaju većinu mjesta u Parlamentu u Barceloni, mogle bi potvrditi Turulla za predsjednika.

Carles Puigdemont u Belgiji

On je njihov treći kandidat, nakon što je propao izbor Carlesa Puigdemonta i Jordija Sancheza, odnosno nakon što oni nisu mogli nazočiti glasovanju, što je uvjet da bi uopće mogli biti izabrani.

Predsjednik katalonskog Parlamenta Roger Torrent u srijedu navečer obavio je telefonske razgovore s predstavnicima svih stranaka, pa za četvrtak u 17:00 sati sazvao sjednicu Parlamenta.

Katalonija, gospodarski i turistički motor Španjolske, bez vlade je već tri mjeseca.

Na prijevremenim izborima u prosincu većinu su mjesta osvojile stranke za neovisnost, koje su zatim predlagale Puigdemonta, bivšeg predsjednika, za novi mandat.

On se nalazi u Belgiji, nakon što je u katalonskom Parlamentu 27. listopada izglasano uspostavljanje republike Katalonije.

Tom pokrajinom na obali Sredozemnog mora otad direktno upravlja Vlada Španjolske iz Madrida.

Jordi Sanchez u pritvoru

Stranke za neovisnost zatim su predložile Sancheza, bivšeg čelnika organizacije Katalonska nacionalna skupština, no sud ga je odbio pustiti na uvjetnu slobodu.

Optužen je za organiziranje referenduma o neovisnosti suprotnog Ustavu, organiziranje prosvjeda te onemogućavanje rada policije na terenu.

Turull je, pak, bio član i glasnogovornik Puigdemontove vlade, no kako se nalazi na uvjetnoj slobodi, moći će fizički sudjelovati prilikom glasovanja u Parlamentu.

Izvor: Agencije