Parlament Južne Koreje izglasao opoziv predsjednice

Park je optužena za kršenje Ustava i krivična djela korupcije i zloupotrebe ovlasti (EPA)

Zastupnici Južnokorejskog parlamenta izglasali su u petak opoziv predsjednice Park Geun-Hye, lišavajući je njenih širokih izvršnih ovlasti, što je posljedica njene umiješanosti u korupcijske skandale, nakon čijeg su se otkrića pojavili pritisci da odstupi.

Odmah nakon glasanja predsjednica je sazvala sjednicu Vlade, javila je agencija Jonhap.

Park se izvinila za politički “haos” u zemlji i apelirala na vladu da ostane jedinstvena kako kriza ne bi utjecala na nacionalnu sigurnost i ekonomiju.

“Izvinjavam se svim Južnokorejcima zbog toga što sam stvorila ovaj nacionalni haos svojom nepažnjom dok se naša zemlja suočava s toliko problema, od ekonomije do nacionalne odbrane”, rekla je Park u televizijskom obraćanju nakon glasanja o opozivu.

Njene ovlasti prebacuju se na premijera dok Ustavni sud Južne Koreje, koji za to ima 180 dana, ne donese odluku hoće li formalno smijeniti predsjednicu s vlasti ili će joj vratiti ovlasti.

Kršenje Ustava i krivična djela

Za vršioca dužnosti predsjednika države postavljen je premijer Hwang Kyo-ahn.

On će biti na funkciji sve dok Ustavni sud ne odluči hoće li zvanično okončati predsjednički mandat Park ili će je vratiti na položaj.

AP navodi da su se stotine demonstranata okupile ispred zgrade Parlamenta dok je glasanje bilo u toku.

Prijedlog o izglasavanju nepovjerenja podržala su 234 zastupnika, a 56 je bilo protiv.

Za opoziv je bilo potrebno najmanje 200 od 300 zastupnika, odnosno dvije trećine.

Dokument optužuje Park, između ostalog, za kršenje Ustava i krivična djela korupcije i zloupotrebe ovlasti.

U skandal je umiješana i predsjednicina prijateljica, koja je optužena da je utjecala na Park kako bi industrijske kompanije navela da ulažu u sumnjive fondove, a taj novac potom koristila za lične potrebe.

Izvor: Agencije