Parlament izglasao nepovjerenje socijaldemokratskoj vladi Rumunije

Socijaldemokratska stranka PSD vratila se na vlast krajem 2016. (EPA)

Parlament Rumunije srušio je u četvrtak socijaldemokratsku vladu glasanjem opozicije, koja je sada pozvana da riješi sve podjele i formira novu većinu u toj zemlji, u kojoj traje hronična politička kriza.

Oslabljeni raspadom koalicije s njihovim centrističkim saveznikom, socijaldemokrati su ostali izolirani u Parlamentu nakon što ih je napustila stranka mađarske manjine UDMR, koja je dosad podržavala vladu Viorike Dancile, prenosi Hina.

Od 465 zastupnika 238 glasalo je protiv Vlade, a za njeno rušenje bila su potrebna 233.

“Nesposobnost”, “klijentelizam”, “korupcija” – opozicija je predbacila vladi da je propustila sve prilike nastale tokom jakog ekonomskog rasta zabilježenog u zemlji posljednjih godina i da je od zemlje napravila “najranjiviju zemlju u Evropskoj uniji”.

Reforma sudskog sistema

Socijaldemokratska stranka PSD vratila se na vlast krajem 2016, ali kontroverzna reforma sudskog sistema, koju žestoko kritizira Brisel, brzo je dovela do pada njene popularnosti.

Deseci hiljada Rumuna mjesecima su demonstrirali na ulicama, braneći pravnu državu, koju ta reforma ugrožava.

“Odlazim mirne savjesti, uz izvršenu obavezu”, izjavila je Dancila (55) nakon što joj nije izglasano povjerenje.

Rezultat glasanja nestrpljivo se očekivao u Briselu, gdje su eurozastupnici razmatrali prvu kandidatkinju za mjesto rumunskog komesara.

Buduća predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen željela je pričekati da vidi hoće li Dancila ostati na vlasti kako bi se izjasnila o novom rumunskom kandidatu.

Izvor: Agencije