Parlament Irana odobrio nuklearni sporazum

Do glasanja iranskog Parlamenta dolazi nakon neuspjeha američkog Kongresa (AP)

Iranski zastupnici odobrili su nuklearni sporazum s velikim silama sa 161 glasom za, 59 protiv i 13 suzdržanih, tri mjeseca nakon njegovog zaključivanja, 14. jula, objavili su državni mediji.

Zastupnici su glasali u korist provedbe sporazuma kojim se predviđa ukidanje međunarodnih sankcija nametnutih Iranu u zamjenu za njegovo obavezivanje da se neće opskrbiti atomskim oružjem te da će ograničiti svoj civilni nuklearni program.

Tim se glasanjem završava često burna rasprava između pristalica sporazuma i njegovih konzervativnih oponenata, kojih je većina u Parlamentu, a koji su ga smatrali povoljnijim za velike sile nego za vlastitu zemlju, prenosi Hina.

Mišljenje Khameneija

No, zastupnici koji su bili protiv tog sporazuma morali su uzeti u obzir zeleno svjetlo koje je tekstu dao iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, koji ima zadnju riječ o svim velikim pitanjima u zemlji, ali je želio da Parlament kaže svoje mišljenje.

Do glasanja u iranskom Parlamentu dolazi nakon neuspjeha američkog Kongresa, kojim dominiraju republikanci protivni sporazumu, da ga sruši.

Više ništa ne stoji na putu njegove primjene u svim zemljama potpisnicama: Iranu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Rusiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj.

Izvor: Agencije