Parlament Indije izglasao kontroverzni zakon o državljanstvu

Protesti protiv zakona održani su u nekoliko dijelova države (Reuters)

Parlament Indije usvojio je kontroverzni zakon o državljanstvu, koji odobrava državljanstvo manjinama kojima prijeti progon u tri susjedne države, ali se ne odnosi na muslimane, javljaju agencije.

Dan nakon što je izglasan u Donjem domu, Zakon o odobrenju državljanstva u srijedu je usvojen u Gornjem domu, gdje je 125 zastupnika bilo za prijedlog zakona, dok ih je 105 bilo protiv.

Kritičari navode da taj zakon potkopava sekularni Ustav Indije jer odobrava državljanstvo nemuslimanskim manjinama iz Pakistana, Bangladeša i Afganistana.

Njime se omogućava indijsko državljanstvo budistima, kršćanima, hinduistima, džainistima, parsima i sikhima koji su pobjegli iz navedene tri države prije 2015.

‘Nema razloga za brigu’

“Muslimanski građani države nemaju razloga za zabrinutost”, rekao je Amit Shah, federalni ministar unutrašnjih poslova Indije, na sjednici parlamenta te države.

“Zakon ima za cilj da omogućava dobijanje, a ne oduzimanje državljanstva.”

Nekoliko zastupnika opozicije poručilo je da bi zakon mogao biti osporavan na sudu.

“Zakon je napad na indijski Ustav i demokratiju. Pogađa samu dušu Indije. Pao je na ispitu morala”, naveo je Anand Sharma iz Indijskog nacionalnog kongresa, glavne opozicijske stranke.

Izvor: Agencije