Parlament Francuske će raspravljati o prijedlogu ljevice o povjerenju Vladi

Kriza s građanskim pokretom „Žutih prsluka smatra se najtežom krizom s kojom se suočava Macron od dolaska na vlasti u maju 2017. (AP)

Parlament Francuske sutra će raspravljati o prijedlogu zahtjeva glasanja o povjerenju Vladi koji je podnijela ljevica zbog krize „žutih prsluka“ koja sedmicama potresa ovu evropsku državu, saopćili su izvori bliski Parlamentu.

Malo je vjerovatno da će biti izglasano nepovjerenje Vladi pošto ljevica u Parlamentu ima 62 poslanika od ukupno 577 mjesta.

Prijedlog su podnijeli socijalisti, komunisti i radikalna ljevica zbog „nepravedne socijalne i poreske politike vlasti“.

Desnica je najavila kako neće glasati ocjenjujući da to nije rješenje koje očekuje javno mnijenje.

Slučaj Pompidoua

Vlada premijera Edouarda Philippea već je u julu ove godine bila na meti glasanja Parlamenta o povjerenju, a tada je razlog bio afera Alexandrea Benalle, bivšeg tjelohranitelja koji je snimljen kako prebija demonstranta na prvomajskom skupu.

Zahtjevi o povjerenju Vlade koji mogu dovesti do njene smjenu ukoliko budu usvojeni, prilično su česti u Francuskoj. Bilo ih je više od 100 od 1958. godine, ali je u političkoj historiji Francuske, samo jednom zahtjev usvojen. To je bilo 1962. godine kada je smijenjena Vlada predsjednika Georgesa Pompidoua.

Sadašnja kriza s građanskim pokretom „Žutih prsluka“ koji su mobilizirani od 17. novembra s velikim protestima svake subote, nezadovoljni općom politikom Emmanuela Macrona, smatra se najtežom krizom s kojom se suočava mladi centristički predsjednik od dolaska na vlasti u maju 2017. godine.

Izvor: Agencije