Parlament FBiH: Usvojeni zakoni kojim se regulišu prava boraca

Zastupnički dom Federalnog parlamenta usvojio je nakon cjelodnevnog zasjedanja dva zakona i amandmane kojima se regulišu prava bivših boraca – nekadašnjih pripadnika Armije RBiH i HVO-a, javlja novinarka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Borci koji su od jutra protestovali pred zgradom Parlamenta, odluku su dočekali aplauzom, a zatim su se počeli razilaziti.

Iako zadovoljni, ovo, kažu, nije kraj njihove borbe. Da bi stupili na snagu, zakoni o pravima demobilisanih boraca i boračkim udruženjima moraju biti prihvaćeni i u Domu naroda.

Došlo do nagurivanja

Danas je, tokom protesta demobiliziranih boraca, okupljenih ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Nakon što su saznali da Vlada Federacije BiH nije prihvatila određen broj amandmana na Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, nezadovoljstvo sudionika protesta kulminiralo je, te je došlo do naguravanja oko zaštitne ograde, postavljene ranije oko ulaza u zgradu Parlamenta FBiH.

Ispred zgrade u kojoj je sjedište Federalnog parlamenta raspoređene su jake policijske snage, koje osiguravaju zaštićeni prostor.

Kordon policije nalazi se duž zaštitne ograde, a naspram njih su sudionici protesta koji povremeno skandiraju, p(r)ozivajući parlamentarce i oglašavajući se sirenama te izražavajući nezadovoljstvo povodom, kako kažu, ignoriranja njihovih prava.

Transparenti boraca

Na mjestu protesta u dijelu ulice Hamdije Kreševljakavovića bili su istaknuti transparenti na kojima su ispisani zahtjevi bivših boraca.

Predstavnici demobiliziranih boraca okupili su se jutros ispred zgrade Parlamenta FBiH, gdje je u toku vanredna sjednica Predstavničkog doma, a na kojoj je, između ostalog, predviđeno razmatranje – Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih porodica po hitnom postupku i Prijedloga zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čiji je predlagač poslanik Ismet Osmanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije